Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán Viktor: Pécs a remény szimbóluma

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Orbán Viktor szerint Pécs a remény szimbólumává vált egész Magyarország számára.

A Fidesz elnöke a pécsi városháza előtt tartott hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a baranyai megyeszékhely egy már leírt városból lett hirtelen a remény városa, és ő azért is látogatott el ide, hogy megtudja ennek receptjét.

A volt miniszterelnök tájékoztatója előtt megtekintette az átépítés alatt álló Széchenyi teret. Orbán Viktor a rövid sétát követően Páva Zsolt fideszes polgármesterrel tárgyalt a városházán.

A Fidesz elnöke úgy fogalmazott, hogy bár Pécs Magyarország egyik legnagyszerűbb városa, néhány hónappal ezelőtt még olyan "kétbalkezes városként" jelent meg a magyar emberek fejében, amely arra készül, hogy "elbaltázza" a maga és az ország óriási lehetőségét, az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programot.

"Ahelyett, hogy eredményekről, összefogásról, szép közös célokról jöttek volna hírek, botrányokról, összeütközésekről, csúszásokról, határidő-módosításokról lehetett hallani. Minden megtörtént, aminek nem kellett volna megtörténnie. Aztán eltelt néhány hónap és a város hirtelen megváltozott, megváltoztak a Pécsről érkező hírek is" - mondta.

Orbán Viktor szerint ha valaki ma eljön Pécsre, rögtön láthatja, az itt élők nem csodákra várnak, hanem azt szeretnék, "ha az életük keretei végre rendben lennének". Lenne gazdája a városnak, az országnak, ha a fontos ügyeket valóban komolyan vennék, ha a politika és a közélet nem a vezetők magánéletéről, magánügyeiről, a magángazdaság érdekeiről, hanem a közösségről szólna - fogalmazott.

"Amint ez a változás megtörténik - bár a kerítés nem lesz azonnal kolbászból - mégis hirtelen minden megváltozik. Úgy tűnik majd, minden becsületesen elvégzett munkának van értelme. Pécs városa ma erről szól" - értékelte.

A Fidesz elnöke úgy véli, kiderült számára, nem nagy rejtély, ami az elmúlt hónapokban Pécsett történt: a város vezetői véget vetettek annak a gyakorlatnak, hogy a politikával együtt hátat fordítanak az embereknek; meghallgatták az embereket, megértették, amit mondtak nekik, és érvényt szereztek akaratuknak.

"Ha mindezt lefordítom a vízművel kapcsolatos konfliktus nyelvére, ez azt jelenti, a város vezetői meghallották azt az alapvető igényt, hogy az emberek szeretnék maguk eldönteni, mire költsék a pénzüket. Márpedig, ha a rezsiköltségek elviszi a jövedelmük 80-90 százalékát, akkor nem ők döntik el, mire költik a munkával megkeresett pénzüket" - mondta.

Hozzátette, ahhoz, hogy az emberek maguk rendelkezhessenek jövedelmük felett, kell munkahely, tisztességes fizetés, s meg kell akadályozni, hogy indokolatlan árat fizettessenek velük a létfenntartási szolgáltatásokért.

"Pécs világossá tette: ha ez lehetséges, érvényt szerez az emberek akaratának. Ez mindannyiunk, minden város számára megfontolandó, komoly üzenet" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Orbán Viktor tájékoztatója végén szólt arról is, hogy több dologban megegyezett Páva Zsolt polgármesterrel, de a részletekről nem kívánt beszélni. Annyit árult el, hogy ha a Fidesz győz az áprilisi választásokon, Pécs számíthat az új kormány segítségére, hogy a város egy-két év elteltével "ne csak remény, hanem beteljesült várakozás is lehessen".

A Fidesz elnöke Pécsről a dél-baranyai Ormánságba utazott.