eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A távhő áfáján keresünk, a táppénzen veszítünk

Kevesebb táppénz, csökkenő távhő-áfa, változó közlekedési szabályok, a krízisalap beindulása és szerződésmódosítási moratórium a bankoknál - az inforadio.hu összegyűjtötte, milyen változások léptek életbe augusztus 1-jétől.

Augusztus elsejétől több, a mindennapi életet is érintő változás lépett életbe. Az emberek pénztárcáját leginkább érintő módosítás, hogy szombattól a távfő abba a kedvezményes - 25 helyett 18 százalékos - áfakulcsba kerül át, abba, amelybe az alapvető élelmiszerek is tartoznak.

Balogh Róbert, a Főtáv szóvivője az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta: a távfő általános forgalmi adójának csökkentése lakásonként átlagosan 1200 forintos megtakarítást jelent majd, vagyis éves szinten több mint 14 ezer forint marad a távhővel fűtő lakások tulajdonosainak a zsebében.

Júniusban még 20 százalékos normál áfakulcs vonatkozott a távhőszolgáltatásra, júliusban a 25 százalékos körbe került a távhő, most pedig a 18 százalékos kategóriába süllyedt.

Nem éri meg a hosszú betegszabadság

A távhővel együtt a táppénz értéke is csökken - igaz, ez negatívan érinti a munkavállalókat. A szombattól érvényes szabályozás szerint ugyanis a 15 napos betegszabadságra a távolléti díj 80 százaléka helyett csak 70 százaléka illeti meg az alkalmazottat, a baleseti táppénz összege pedig a bér 100 százalékáról 90 százalékra mérséklődik.

A 16. naptól kezdve járó táppénz összege is alacsonyabb lesz. Akinek legalább kétéves biztosítási jogviszonya van, annak betegség esetén ezentúl a 16. nappal kezdődően a bruttó bérének 60 százaléka jár normál táppénzként az eddigi 70 százalékkal szemben. Akinek nincs kétéves biztosítotti jogviszonya, az 60 helyett 50 százalékát kapja a bérének táppénz gyanánt.

Az úgynevezett passzív táppénz előírásait is szigorítják. Ma a biztosítotti jogviszony (munkaviszony) megszűnését követően még másfél hónapon át táppénzre jogosult a keresőképtelen személy, ezt az időtartamot 30 napra rövidítik le.

Változás az is, hogy eddig a táppénz összegének nem volt felső határa, azonban augusztustól a táppénz nem haladhatja meg a minimálbér négyszeresét. Aki a munkahelyét úgy hagyja ott, hogy táppénzre megy, az nem kaphat többet a minimálbér másfélszeresénél.

Szigorodó közlekedési bírságok

Augusztus 1-jétől néhány közlekedési szabály is megváltozott. Mélyebbre kell nyúlnia a zsebében annak, aki vezetés közben kézben tartott mobilon telefonál: lakott területen 10, lakott területen kívül 15, autóúton vagy autópályán pedig 20 ezer forint bírságra számíthat, ha megállítja a rendőr.

Még nagyobb pénzbüntetésre készüljön fel az, aki mellőzi a gyerekülés használatát a kocsiban, ugyanis lakott területen 15, azon kívül 30, autóúton vagy autópályán pedig 45 ezer forintos büntetést kell fizetnie.

Biztonsági öv vagy bukósisak használatának elmulasztása lakott területen belül 10, azon kívül 20, autópályán vagy autóúton 30 ezer forintjába kerül a közlekedőnek, ha megállítják a rendőrök.

Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a szabálymódosítások értelmében megszűnik a helyszíni bírság, vagyis a rendőrség határozatban ktudatja a szabálysértővel, hány napon belül fizesse be a büntetés összegét.

Hozzátette: a szabálymódosítások életbe lépésével nem kell számítani fokozott ellenőrzésekre, ugyanannyi rendőr lesz az utakon, mint augusztus 1-je előtt.Banki moratórium és krízisalap

Ugyancsak fontos változás, hogy a bankok két hónapig nem módosíthatják egyoldalúan a szerződéseket. A szerződésmódosítások moratóriumáról július közepén állapodott meg a kormány a pénzintézetekkel. Döntöttek arról is, hogy szeptember elejéig elkészítik a bankok magatartáskódexét, és annak elfogadását követően ez alapján működnek a PSZÁF fokozott fogyasztóvédelme mellett.

Ugyancsak augusztus 1-jétől indul el a krízisalap, amelyről a Bajnai-kormány még június közepén döntött. Ez egyszeri, kis összegű, vissza nem térítendő állami támogatást jelent a válság miatt nehéz helyzetbe került családoknak.

A krízisalap nyitott alapként működik, amelyet a kormány egymilliárd forinttal hozott létre. Az alapba történő felajánlásokat november 15-ig várja a kabinet, a program első üteme a tervek szerint november 30-ig tart.

A támogatás minimum értéke 20 ezer, maximuma pedig 50 ezer forint, de kivételes esetekben 100 ezer forintot is igényelhetnek és kaphatnak a rászorulók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×