eur:
391.1
usd:
367.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Az ombudsman a vizsgálatra vár a soroksári sváb temető ügyében

A kisebbségi ombudsman a vizsgálatok eredményét várja a soroksári sváb temető ügyében, hogy érdemben válaszolhasson a soroksári önkormányzatnak, amely megalapozatlannak, ellentmondásosnak tartja a kerület sváb temetőjének kiürítéséről végzett ombudsmani vizsgálat megállapítását, ezért arra kérték, hogy vizsgálja felül korábbi megállapítását.

Az ombudsmani vizsgálat elkészült, annak tartalma nyilvános. Lehet vitatni, de várjuk meg a főjegyzői és az ügyészségi vizsgálat eredményét - mondta az önkormányzat levelére Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa pénteken.

Az év elején végzett ombudsmani vizsgálat szerint a soroksári egykori sváb temető kiürítése kegyeletsértő módon történt, ezért hatósági eljárást kezdeményezett az ombudsman, és arra kérte a feladatot végző céget és a városvezetést, kérjen bocsánatot a német közösségtől.

A soroksári képviselőtestület csütörtöki rendkívüli közgyűlésén a cég vezetője tételesen cáfolta az ombudsmani megállapításokat és a megjelent 14 képviselő két fideszes ellenszavazata mellett úgy döntött: arra kérik Kállai Ernőt, a szakértői jelentésük figyelembevételével, vizsgálja felül korábbi megállapításait.

Az ombudsman emlékeztetett: az év elején végzett, és március végén sajtótájékoztatón ismertetett, a kerület német kisebbségének panaszára indított vizsgálat eredménye alapján arra kérte a fővárosi főjegyzőt, vizsgálja meg, hogy az exhumálás és a hamvak szétszórása jogszerűen történt-e, a kiürítést végző cég beszerezte-e a szükséges engedélyeket, valamint fogaljon állást, jogi értelemben kiürítettnek tekinthető-e a sírkert.

Hozzátette: az ÁNTSZ-től arra vár választ, hogy a hamvak szétszórásakor, a jogszabályi előírás szerint, a szervezet szakemberei jelen voltak-e, valamint indítsanak vizsgálatot a temetkezési jogszabályok megsértése miatt, ugyanis a vizsgálat megállapítása szerint szakszerűtlenül, kegyeletsértően ürítették ki a 7200 négyzetméteres területű déli temetőt és az északi, Szentlőrinci úti temetőt, a amelyhez 27 ezer négyzetméternyi terület tartozik.

Kállai Ernő a megállapításai alapján arra kérte a fővárosi főügyészt, polgári és büntetőjogi szempontból is indítson vizsgálatot az önkormányzati szerződés megkötése és a munkabér kifizetése miatt, ugyanis önkormányzat annak ellenére kifizette a cégnek a bruttó 53 millió 964 ezer forint munkadíjat, hogy a feladatot nem végezte el.

Megjegyezte, a közbeszerzési pályázaton éppen az a cég nyert, amely korábban meg akarta vásárolni a területet, de a szerződést az ügyészség megsemmisíttette. A sírkertekben főleg azoknak a sváboknak a hozzátartozói nyugodtak, akiket a II. világháború után Németországba telepítettek. Így nem volt, aki gondozza a sírokat.

Schubert István, a kiürítési munkát közbeszerzési pályázaton elnyert Deponátor Kft. ügyvezetője a képviselő-testület tagjai előtt csütörtökön kijelentette: cége a jogszabályokat maximálisan betartva, szakmai tapasztalataik alapján a legjobb tudása szerint végezte a kiürítést, míg Napholcz József, a soroksári önkormányzat közbeszerzési és beruházási osztályvezetője azt mondta: a pályázat kiírása, a munkabér kifizetése és a sírkert kiürítése törvényes volt, és nem az önkormányzatnak, hanem az ombudsmannak és az alaptalanul feljelentőnek kell bocsánatot kérnie az érintett sváboktól.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×