eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Gyurcsány-árvák az új kormányban

Ficsor Ádám mindössze 29 éves, de már több vezető posztot betöltött a szocialista kormányban és Gyurcsány Ferenc mellett. Igaz, politikai tapasztalatai jelentős részét inkább az agrárszférában, mint a titkosszolgálatoknál szerezte, Bajnai Gordon mégis a polgári titkosszolgálatok felügyeletét bízná rá. Jelölése a szocialistákat is megosztotta. A 34 éves Molnár Csaba, az új kancelláriaminiszter-jelölt, akinek öt hónapnyi miniszteri ténykedés után, a teljes kormányzati adminisztrációt kellene irányítania.

Az MSZP elnökségéből is többen bírálták, hogy egy harminc év alatti, Gyurcsány Ferenchez köthető személy felügyeli a jövőben a titkosszolgálatokat. Ficsor Ádám miniszterjelölti meghallgatásán nem kapta meg az Országgyűlés szakbizottságának a támogatását sem.

Az MSZP-elnökség több tagja szerint egy, a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozó államtitkárnak kellett volna adni ezt a feladatot, de olyan is volt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy nem helyes, ha a titokminiszteri szék, és a Miniszterelnöki Hivatal vezetése is egy-egy, a volt miniszterelnökhöz közel álló ember kezébe kerül.

A MEH élén az eddigi gazdasági miniszter, Molnár Csaba áll majd a Bajnai-kormányban.

Ficsor: egyházi gimnázium, agrárszakértői pálya, majd a titkosszolgálatok

Ha a kora nem is, de vajon a szakértelme indokolja-e, hogy titokminiszter legyen Ficsor Ádám? Gyurcsány Ferenc eddigi kabinetfőnöke a Sárospataki Református Kollégium Gimnázium angol-magyar tagozatán érettségizett, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen tanult.

Egy szemesztert Svájcban hallgatott a Universitat St. Gallen ösztöndíjasaként, itt pénzügyi tanulmányokat folytatott, 2002 júniusa és 2004 júniusa között pedig a Community of European Management Schools hallgatója volt.

Már az egyetemi évei alatt is foglalkozott európai uniós pályázatírással, az Agrotrust Consulting Bt. vezetőjeként.

2004-ben az Európai Parlamentben Harangozó Gábor európai parlamenti képviselő szakértője volt. 2004 októberétől 2006 júniusáig a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkárságának titkárságvezetője, 2006. július 1-től az FVM szakállamtitkára.

Falujárás a miniszterelnöknek

Mind az MSZP-ben, mind a közigazgatásban ekkor lett ismert a neve, egyes hírek szerint Gyurcsány Ferenc is akkor figyelt fel rá, amikor falujárást szervezett a miniszterelnök számára 2007 őszén. Ficsor Ádám nevéhez köthető a mintegy 3.000 milliárd forint keretösszegű Új Magyarország Vidékfejlesztési Program összeállítása is.

A korábbi miniszterelnök akkor vette maga mellé kabinetfőnökként Ficsor Ádámot, amikor 2008 januárjában Gál J. Zoltán családi okokra hivatkozva távozott erről a posztról.

Az MSZP-ben azonban ennél hamarabb is szerepet kapott, 2003 elején az Agrár- és Vidékpolitikai Tagozat Országos Elnökségének tagja, 2004 decemberétől az MSZP Nemzeti Fejlesztési Tagozat elnökségének tagja, 2005 januárjától az országos választmány tanácskozási jogú küldötte a párt Magyar Progresszív Társaság Platformjának delegáltjaként, amelyet ő vezet.Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a jelölt meghallgatása után nem támogatta Ficsor Ádám miniszteri kinevezését, mivel Gulyás József szabad demokrata képviselő, aki a konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal, és Bajnai Gordon kormányfővé választásával sem értett egyet, tartózkodott a szavazástól.

Tóth András egykori titkosszolgálati államtitkár az InfoRádióban azt mondta: ilyen esetben a kormányfőnek kell mérlegelnie, kitart-e jelöltje mellett. A szocialista képviselő szerint a titkosszolgálati tapasztalatok a politikai gyakorlat során megszerezhetők.

Rámutatott arra is: Ficsor Ádám a nélkülözhetetlen tapasztalatokra a volt miniszterelnök mellett is szert tehetett, hiszen eddig Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke volt. Tóth András maga is ebből a pozícióból került a titkosszolgálati államtitkári posztra, sőt Szilvásy György is kabinetfőnök volt, mielőtt átvette volna a tárca vezetését. Lehet ez a véletlen műve, de lehetséges, hogy a kabinet irányításához szükséges képességek jól alkalmazhatóak a titkosszolgálatok vezetésében is - fűzte hozzá Tóth András.

Molnár: jogászból kancelláriaminiszter


Az új kormány kancelláriaminisztere sem nevezhető tapasztalt politikusnak. A 34 éves Molnár Csaba az Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskoláját végezte el, mielőtt summa cum laude szerzett jogi diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

A jogi pályán indult karrierje, hiszen Mosonmagyaróvárott lett ügyvédjelölt, és oktatott is a Nyugat-Magyarországi Egyetemen. Politikai ambíciói először akkor mutatkoztak meg, amikor a Fiatal Baloldal Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, majd az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei alelnöke lett, ahonnan egészen a megyei elnöki pozícióig jutott, de dolgozott a győri polgármester főtanácsadójaként is.

Mindössze három éve országgyűlési képviselő, 2007-től pedig az MSZP Magyar Progresszív Társaság platformjának az alelnöke.

Igazán csak tavaly került közel a tűzhöz, hiszen 2008 februárjától az Új Tulajdonosi Program megbízottjának tette Gyurcsány Ferenc, aki később a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkárának, majd közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszternek nevezte ki.

A mindössze 34 éves Molnár Csaba a Bajnai-kormányban is bársonyszékben ülhet, hiszen öt hónapnyi miniszterkedés után ő örökölte meg Kiss Pétertől a Miniszterelnöki Hivatal vezetését.

Energiaügyi, közlekedési és hírközlési tárcavezetőként két ügy kapcsán került a hírek élére. A téli ukrán-orosz gázvita rögtön kinevezése után próbára tette miniszteri képességeit, de nagy port kavart az a hír is, hogy miután Gyurcsány Ferenc takarékosságra szólította fel a minisztériumokat a válság miatt, Molnár Csaba új Audival járt dolgozni.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×