eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Zuschlagék hátrányos helyzetű diákok megsegítésére is pályáztak

Folytatódott az egykori szocialista politikus és társai ellen indított büntetőper tárgyalása a Bács-Kiskun megyei Bíróságon. Zuschlag János a hetedik napja beszél a bíróság előtt. Azt mondta: annak, hogy valós tagság nélküli egyesületeket hoztak létre, csupán praktikus okai voltak. Az is kiderült, hogy a Zuschlaghoz köthető civil szervezetek szociálisan hátrányos helyzetű diákok támogatására és a nők esélyegyenlőségének javításáért is pályáztak.

Az MSZP egykori politikusa, Zuschlag János eddigi vallomása során elismerte, hogy négy fiktív egyesületet hoztak létre, amelyek az ifjúsági tárca, a fővárosi önkormányzat és a Nemzeti Civil Alapprogram pályázatain is indultak, az elnyert támogatásokból pedig a Fiatal Baloldal programjait valósították meg, és a kiskunhalasi MSZP-szervezetet működtették.

Zuschlag János azt mondta: annak, hogy valós tagság nélküli egyesületeket hoztak létre, csupán praktikus okai voltak. Az Ifjú Szocialisták Mozgalma nevű szervezet kapcsán megjegyezte, hogy az ott dolgozók zsebből zsebbe kapták a pénzt, amelynek fedezete magánszponzoroktól folyt be.

Meghallgatásának hetedik napján a volt politikus arról is beszélt: a FIB-nél 2002 nyarára kiderült, hogy komoly pénzügyi problémák voltak, a kongresszus költségeit is alig tudták kifizetni. De az elnökségi tagok tisztában voltak azzal, hogy a programok megvalósítására civil szervezeteken keresztül is pályáztak. Ezt a módszert pedig senki sem tette szóvá.

Azt mondta, a szervezet vezetői inkább a pénzköltéssel foglalkoztak, nem a források előteremtésével. A bírósági tárgyaláson az ügyész viszont ismertette az egyik FIB-elnök tanúvallomását, aki azt mondta, hogy törvénytelennek tartotta a gyakorlatot.

Az is kiderült, hogy a Zuschlaghoz köthető civil szervezetek szociálisan hátrányos helyzetű diákok támogatására és a nők esélyegyenlőségének javításáért is pályáztak.

Zuschlag János kifejtette, a pályázatok elkészítésében gyakran segített az ügy negyedrendű vádlottja, Õri András is, aki az ügyész szerint ötvenhat alkalommal kapott átutalást saját bankszámlájára fiktív civil szervezetektől. Ezt a pénzt vádlottársa vagy átadta neki, vagy kifizette a FIB programjainak költségeit.

Az egykori képviselő arról nem kívánt beszélni, hogy ismeretlenektől milliós nagyságrendben kapott pénzt saját folyószámlájára. Azt mondta, mivel vagyonosodási vizsgálat indult ellene, ezért erről csak az adóhatóság előtt hajlandó beszélni. Hozzátette: az összegek egy része a FIB programjai támogató szponzorpénz volt.

Az ügyész azt is megkérdezte tőle, honnan származik az az ötvenmillió forint, amit kárenyhítés címén fizetett be a büntetőeljárás során. De a volt politikus erre a kérdésre sem válaszolt, minthogy arra sem, hogyan került a cellájába egy mobiltelefon, és hogy használta-e a készüléket.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×