eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nézőpont Intézet: Gyurcsányra "ráég" a válság

Azok a miniszterek népszerűek a választópolgárok körében, akik nem igazán vesznek részt a válságkezelésben, a nagypolitikai konfliktusokban, és megmaradnak tárcájuk szakmai kérdéseinél - derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. A lista élén Gráf József, Göncz Kinga és Szekeres Imre áll, míg a legnépszerűtlenebb Gyurcsány Ferenc.

A január 7. és 14. között, ezer fő megkérdezésével készült felmérés azt vizsgálta, hogy ha a választóknak lehetőségük volna a jelenlegi kormány átalakítására, kit hagynának a posztján és kit menesztenének. A kutatásból kiderült, hogy nagy különbség van a miniszterek munkájának megítélésében: amíg például Gyurcsány Ferenc csak 30 százalékot ért el, és ezzel a legnépszerűtlenebb kormánytagnak bizonyult, addig Gráf József agrárminiszter közel kétszer annyi támogatót (57 százaléknyit) tudhat maga mögött.

A közvélemény-kutatást készítő Nézőpont Intézet kutatási igazgatója azzal magyarázta az eredményt, hogy a válaszadók azokat a minisztereket értékelték pozitívan, akik a "kaptafánál maradtak" és inkább a saját szakterületükön ismertek, vagyis nem vállalnak aktív szerepet a politikai konfliktusokban és a válságkezelésben. A legnépszerűbb miniszterek közé tartozik Gráf Józsefen kívül Szekeres Imre honvédelmi, illetve Göncz Kinga külügyminiszter.

Egyik népszerűbb tárcavezető tevékenységéről sem tudnak túl sokat a választók, ráadásul kevesebbet szerepelnek és kevésbé azonosulnak Gyurcsány Ferenccel, így kedveltebbek tudnak maradni - magyarázta Mráz Ágoston Sámuel, aki hozzátette: a válságkezeléssel intenzíven foglakozó, sokat nyilatkozó és a kormányfő bizalmasainak számító miniszterek (Szűcs Erika szociális, Bajnai Gordon gazdasági és Veres János pénzminiszter) már rendkívül népszerűtlenek. A két minisztercsoport között 10-15 százaléknyi különbség van a népszerűségi index tekintetében.

A politikai elemző kiemelte: a pénzügyi és gazdasági válság októberi kirobbanásakor úgy tűnt, hogy Gyurcsány Ferenc politikai értelemben nyertese lehet a helyzetnek és meg tudja erősíteni pozícióját. A válságkezelés azonban elhúzódott, és kezd "ráégni" a miniszterelnökre: januárban újra napirendre került a költségvetés, illetve az adóreform, és kiderült, még jobban elhúzódik a válságkezelés. Így Gyurcsány Ferenc már nem tud sikeres válságkezelőként fellépni - véli Mráz Ágoston Sámuel.

A kutatásból kiderült az is, hogy a megkérdezettek 70 százaléka kormányfőcserét szeretne, viszont az elutasított kormányfő taktikája kevésbé népszerűtlen. Sőt, minden második válaszadó egyetért Gyurcsány Ferencnek azzal a felvetésével, hogy a Fideszt vezető Orbán Viktornak találkoznia kellene vele.

A Fidesz-szavazók nem tartják sokra az EU-tagságot

A felmérés kitér Magyarország EU-tagságának megítélésére is. Noha azok a válaszadók vannak többségben, akik inkább előnyösnek érzik a csatlakozást (51 százalék), viszonylag jelentős számú megkérdezett nyilatkozott negatívan (35 százalék).

Különösen a Fidesz-szavazók megosztottak a kérdésben: 40 százalékuk szerint Magyarország számára inkább hátrányos a tagság. A magát az "erős Európa" mellett elkötelező Fidesznek ezért szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy támogatóinak jelentős része nem sokra tartja az uniót - derült ki a közvélemény-kutatásból.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×