eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Biztossá vált a koalíció felbomlása

Ha nem történik újabb fordulat, szocialista kisebbségi kormányzás váltja fel májusban az MSZP-SZDSZ koalíciót; a szabad demokraták konstruktív ellenzékként dolgoznak majd a parlamentben. Ezt a két párt vezetői jelentették be a délutáni koalíciós egyeztetés után.

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője elmondta: ha nem változik a helyzet, májusban az MSZP kisebbségi kormányt alakít.

Lendvai Ildikó hozzátette: az SZDSZ ígéretet tett arra, hogy konstruktív ellenzéki pártként támogatja a konvergenciaprogram végrehajtását, a reformokat, a gazdasági növekedés növelését célzó intézkedéseket, valamint a szükséges szerkezeti átalakítást.

A politikus kifejtette: a kisebbségi kormányzásra való átállást a Miniszterelnöki Hivatal, valamint a Miniszterelnöki Kabinet koordinálja.

A frakcióvezető hangsúlyozta: nem készülnek miniszterelnök-cserére, nem lesz bizalmi szavazás sem, továbbra is Gyurcsány Ferenc vezeti a kormányt.

A szabad demokrata frakcióvezető-helyettes arról beszélt, hogy a koalíció felmondását formálisan a párt küldöttgyűlése mondja majd ki; a tanácskozást legkorábban április 26-27-ére hívhatja össze a szombaton ülésező országos tanács. Később az ügyvivői testület megerősítette ezt.

Gusztos Péter hozzátette: nincs jelentősége annak, hogy Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter és államtitkára, Kovács Kálmán egyelőre nem nyújtotta be lemondását, április végén valamennyi SZDSZ-es miniszter és államtitkár távozik tisztségéből.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×