eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Megvan a kedvenc tervem a kormányzati negyedre"

Kortárs épületet szeretne a Nyugati pályaudvar mögé, a kormányzati negyedbe a pályázatokat elbíráló zsűri egyik külföldi tagja. Daniel Libeskind az InfoRádiónak azt mondta: a komplexumnak érdekesnek kell lennie. A neves építész egyébként a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban megsemmisített New York-i Világkereskedelmi Központ helyén épülő emlékhely tervezője.

Budapest kormányzati negyedet épít. Ön szerint hogyan lehet megfogalmazni az építészetben egy minisztériumi épületet?

Nem csak arctalan, elvont dobozokra kell gondolni. Olyan valamit kell létrehozni, ami beszél a környezetével, kommunikál az emberekkel. Egy nyitott és demokratikus társadalomban a kormány a középpontban van, nem pedig valami messzi és távoli dolog. Az épületnek tehát vonzónak kell lennie, valamint praktikusnak. És nem árt, ha egy történetet is elmesél a szemlélőnek. Szóval a lényeg: ne csak beton, üveg és acél legyen. Budapest múltjának, a környék történelmének meg kell jelennie a negyedben.

A kormányzati negyedet a Nyugati pályaudvar mögött hozzák létre. A vasútállomást Eiffel tervezte, gyönyörű, régi épület. Hogyan fog ez viszonyulni az újakhoz?

Hát, ha én is pályáznék, megoldanám... Persze, a beérkezett tervek közt is van olyan, amelyik választ ad erre a kérdésre. Szerintem nincs ellentét régi és új között. Fontos, hogy mindkettőt tiszteljük. Még folyik a pályázatok bírálása...

Mi, budapestiek mégis mire számítsunk? Üveg és acél irodaházakra, vagy valami másra?

Nos, óriási nézetkülönbség van a zsűri tagjai között. Nekem is megvan a saját álláspontom, és persze megvan a kedvenc tervem is. De a nyertesről együtt szavazunk, és a legtöbb támogatót megszerző terv lesz a győztes. Szerintem az épületnek kortársnak kell lennie, érdekesnek, olyannak, ahol új anyagokat is fölhasználnak és a fénnyel is játszanak.

A kormányzati negyedről tartott sajtótájékoztatón elismeréssel beszélt Budapestről. Ezek szerint tetszik önnek a város. Hogyan látja: mit kellene tennie a városnak azért, hogy még jobb legyen? Mit kell újítani? Vagy mit csinálunk rosszul?

Nem szabad megállni a kreativitásban, folytatni kell a fejlesztéseket. Budapest élő város, hihetetlen kultúrával és tradíciókkal, és ezt folytatni kell. Óvni kell a régi épületeket, de merésznek is kell lenni. Különben a város nem lesz versenyképes. Már nem a nemzetek versengenek egymással, hanem a városok. Budapest Bukaresttel, Frankfurt Párizzsal...

A fejlesztésekhez azonban pénz kell. Mit tehet egy város, ha a vezetés azt mondja: nincsenek forrásaink?

Tudja, eddig már sok közberuházáson dolgoztam szerte a világban. A kormányok nem mindenhol tehetősek - és persze az adófizetők sem szívesen költenek túl drága épületekre. Kreatívnak kell lenni. Nem a pénz a fontos a jó épülethez. Sok pénz nem tesz jobbá valamit. Az ötlet az, ami kiemelkedőt hoz létre, a koncepció, az erő, a terv magja az, ami kell, nem pedig csak egy rakás a pénz.

Ön szerint Budapest jól kihasználja adottságait? A Dunát, a budai hegyeket?

Nos, szerintem nagyon sok még a kiaknázatlan lehetőség. Arra gondoltam a városban járva: milyen gyönyörű is lenne itt egy vízparti sugárút, hogy az emberek új helyeket fedezzenek föl. Ahol a régi és az új beszélget egymással.

Hanganyag: Póth Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×