eur:
387.9
usd:
360.15
bux:
0
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Az Európai Bizottság nem bünteti meg Magyarországot

Magyarország nem halmozott föl az európai uniós csatlakozás előtt spekulatív készleteket mezőgazdasági termékekből, így most büntetést sem kell fizetnie, mint a többi kilenc országnak. A vizsgálat kezdetekor még mintegy 100 millió eurós bírságot helyezett kilátásba az Európai Bizottság.

Egyedül Magyarországnak nem kell büntetést fizetnie a 2004-ben csatlakozott tíz uniós tagállam közül a közösségnek. Az Európai Bizottság az elmúlt két évben azt vizsgálta, hogy a belépés előtt fölhalmoztak-e az államok mezőgazdasági termékekből jelentős készleteket, amelyeket később, a belépés után, a vámhatárok megszüntetésével nagy haszonnal tudtak volna tovább adni a régi tagállamoknak.

Vajda László, az agrártárca EU-koordinációs és Nemzetközi Főosztályának vezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy korábban Magyarországnak is komoly büntetést, 100 millió eurót, mintegy 25 milliárd forintot kellett volna fizetnie.

"Jeleztük, hogy ez megalapozatlan és elfogadhatatlan. Az egyeztetéseken fel kellett tárni, hogy milyen folyamatok eredményezték a növekedést a külkereskedelmi adatokban" - közölte Vajda László.

A kilenc másik tagországnak valamivel több mint 41 millió eurót kell majd befizetnie a közös kasszába, de ez az összeg jóval kisebb, mint amennyit a Európai Bizottság először megállapított.

A büntetést nem egy összegben, hanem négy év alatt kell rendezniük az országoknak. A büntetésről a végső szót egyébként április 17-én mondják ki az illetékesek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Resperger István az Arénában az atomfegyverek stratégiai csapdájáról

Augusztus végére jöhet el a holtpont az ukrajnai háborúban Resperger István ezredes szerint. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Biztonságkutató Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, az ukrán lőszerhiány, Oroszország területi nyereségei, valamint a hadigazdálkodás okozta nehézségek és az időjárás is megakaszthatja a harcokat. Szerinte lehetséges a francia szerepvállalás a háborúban, mégsem lenne sok haszna. Atomfegyverek bevetéséről pedig "nem egy ember dönt".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Távoznia kell pozíciójából az ukrajnai háború egyik legfontosabb orosz arcának, heves harcok dúlnak Harkivnál – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Távoznia kell pozíciójából az ukrajnai háború egyik legfontosabb orosz arcának, heves harcok dúlnak Harkivnál – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Vlagyimir Putyin orosz elnök menesztette Szergej Sojgut, aki helyette a biztonsági tanács titkári tisztségét kapta meg. Az orosz elnök Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolja Oroszország védelmi minisztériumának élére. Pénteken indított támadást Oroszország az északkelet-ukrajnai Harkiv megyében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében hét határ menti települést nevezett meg, ahol harcok zajlanak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×