eur:
394.4
usd:
355.77
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Ábracsata a családtámogatásról és a nyugdíjról

A Fidesz szerint sokan vesztettek a családtámogatások átalakításával. Az MSZP viszont csak 24 ezer ilyen családról tud, de őket kompenzálják, legalább annyi pénzt kapnak mint, tavaly - hangzott el Szekeres Imre, a szocialista párt elnökhelyettese és Pokorni Zoltán fideszes alelnök televíziós vitáján.

Egy két gyermekes, egy keresős család, ahol 87.500 forint az apa fizetése, havi 5 ezer forinttal kap kevesebbet az idén, mint tavaly. A gyermekeit egyedül nevelő munkanélküli édesanya pedig csak havi 447 forinttal kap többet - sorolta Pokorni Zoltán a konkrét példákat.

Szekeres Imre a "teljes képpel" vágott vissza. Mint mondta: a 2 millió családi pótlékot kapó gyermek mellett 24 ezer olyan családról tudnak, akik rosszabbul járnak az új rendszerrel, ők azonban támogatásként kapják meg azt az összeget, amelyet tavaly az adókedvezménnyel és a gyermekvédelmi támogatással együtt kaptak.

Pokorni Zoltán felrótta a szocialista kormánynak, hogy egy 7 és fél éve működő rendszer megváltoztatásával a stabilitást borították fel, ami pedig fontos volna gyermekvállalás ösztönzéséhez.

A szocialista elnökhelyettes szerint azonban a méltányosság a legfontosabb elv, ami az új rendszerben érvényesül, hiszen korábban a családok 13 százaléka nem tudta igénybe venni az adókedvezményt.

Nyugdíj-verseny

Míg Pokorni Zoltán szerint a Fidesz-kormány alatt és az MSZP kormányzat idején ugyanolyan mértékben, mintegy 22 százalékkal nőtt a reálnyugdíj, Szekeres Imre azt hangsúlyozta, hogy 2002 nyara óta a gazdasági növekedést meghaladó mértékben növelték a nyugdíjakat.

Abban úgy tűnik, mindkét párt egyetért, hogy differenciált nyugdíjemelésre van szükség, hogy a nagyon kis nyugdíjakat is sikerüljön felzárkóztatni. A Fidesz a 14. havi nyugdíj bevezetését is megoldhatónak tartja.

Pokorni Zoltán megjegyezte: a Fidesz pontosan differenciált nyugdíjemelést hajtott végre 1999-ben, amit az MSZP azóta is úgy interpretál, hogy elvettek 19.000 forintot a nyugdíjasoktól.

Szekeres Imre szerint azonban a forrásokat úgy teremtette meg a Fidesz a differenciált emeléssel, hogy azt a nyugdíjak törvényben rögzített emeléséből vették el.

Címlapról ajánljuk
Prőhle Gergely: egy társadalom nem élhet félelemben, ezt fel kell fognia a német kormánynak

Prőhle Gergely: egy társadalom nem élhet félelemben, ezt fel kell fognia a német kormánynak

Egy akár csak 20, de keleten több mint 30 százalékos támogatottságú pártot levegőnek nézni nem lehet, ez a demokrácia szempontjából súlyos károkat okot – mondta a német pártoknak az AfD-hez való viszonyulásáról Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézet programigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. A korábbi berlini nagykövet beszélt a két egykori keletnémet tartomány választási eredményeinek hátteréről, s a migrációs kérdés kezelésének nehézségeiről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×