eur:
393.86
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ügynökügyek Magyarországon

Az elmúlt napokban több ügynökügy is borzolta a kedélyeket Magyarországon. Először Szabó István Oscar-díjas filmrendezőről derült ki, hogy 1957-től éveken keresztül jelentett a III/III-as csoportfőnökség jogelődjének. Csütörtökön Paskai László bíboros, a volt esztergom-budapesti érsekről jelent meg állambiztonsági kapcsolata. Közben egy másik rendező, Kézdi-Kovács Zsolt is beismerte, hogy beszervezték. Összefoglaló.

A Paskai-ügy

Ungváry Krisztián történész szerint Paskai László bíboros 1965 és 1974 között kapcsolatban állt az állambiztonsági szolgálattal. Jelentései többsége semmitmondó volt, és nem tartalmazott konkrétumokat - állítja a történész.

Ungváry Krisztián szerint Paskai László 1972-ben írta első jelentését, ekkortól kapott ügynöki minősítést, majd 1973-ban "titkos megbízott" lett. Ezt az elnevezést azokra az emberekre használták, akik világnézeti meggyőződésből működtek együtt az állambiztonsági szervekkel.

A történész hangsúlyozta, hogy a bíboros a környezetéről adott jelentéseket, de szinte csak olyan információkat közölt, amelyekről már egyébként is tudtak az állambiztonsági szolgálatok.

A történész elmondta: azért tartotta nagyon fontosnak a nyilvánosságra hozatalt, mert ebből kiderül, hogy nem igaz, hogy egy ügynököt mindenre rá lehetett kényszeríteni. „Óriási a különbség aközött, ahogy Paskai László és ahogy Szabó István jelentett” tette hozzá.

Tomka Ferenc teológus szerint Paskai László nem ügynök volt. A pap az InfoRádiónak elmondta: Paskai Lászlót a rendőrség önkényesen helyezte ügynöki nyilvántartásba, a kihallgatási jegyzőkönyveit pedig jelentésnek tüntették fel.

Tomka Ferenc szerint időzített propaganda-hadjáratról van szó. „Be fog kerülni a köztudatba, hogy Paskai ügynök, holott ezt még Ungváry Krisztián sem írta le” – fogalmazott.

Egyértelműen politikai indíttatásúnak tartja a Paskai László bíboros ügynökmúltjáról csütörtökön nyilvánosságra került cikk időzítését a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK).

Veres András püspök, a konferencia titkára szerint nem érte őket váratlanul a cikk megjelenése, ugyanakkor annak időzítése „egyértelműen politikai indíttatású”.

A Szabó-ügy

Szabó István ügynöki múltja január végén került nyilvánosságra. Az Oscar-díjas filmrendező először azt mondta, az állambiztonsági munkával megmentette Gábor Pál nevű évfolyamtársa életét, aki 1956-ban fegyveresen részt vett a Köztársaság téri pártház elfoglalásában.


Szabó István (fotó: epa)

A rendező ügynökmúltját Gervai András történész hozta nyilvánosságra az Élet és Irodalom című hetilapban. Eszerint Szabó István "Képesi Endre" fedőnéven jelentett a III/III-as csoportfőnökség jogelődjének, a II/5-ös, a belső reakció elhárítását végző osztálynak 1957-től néhány éven át a Színház- és Filmművészeti Főiskola később híressé vált hallgatóiról.

Szabó István élete "legbátrabb, legvakmerőbb cselekedetének" nevezte az állambiztonsági munkát, amelyre "utólag büszke lehet". A rendező később módosította álláspontját és azt mondta: magát mentette, amikor 19 éves korában aláírta a beszervezéséről szóló papírt és ügynökként több éven át jelentett a Színház-és Filmművészeti Főiskola hallgatóiról.

Hozzátette, nem hiszi, hogy ártott volna bárkinek is, de nem mást akart megmenteni, hanem saját magát. Szabó István közölte: valamilyen módon minden filmjében feldolgozta a vele történteket.

A Kézdi-Kovács-ügy

Kézdi-Kovács Zsolt rendezőt 1957-ben tartóztatták le és szervezték be. A rendező terjedelmes írásban vall arról az Élet és Irodalom című hetilapban, hogy a Színház- és Filmművészeti Főiskola elsőéves hallgatójaként, kényszer hatására maga is aláírta a beszervezési nyilatkozatot. Mint írja: 1957 februárjában vitték be őt, Szabó Istvánt és Kardos Ferencet a Deák téri rendőr-főkapitányság pincerendszerébe.

Kézdi-Kovács Zsolt beszámol arról is, hogy a nyolcvanas évek elején irategyeztetés ürügyével behívták a katonasághoz, ahol a belügy két embere újból ügynöki munkára akarta rávenni, ám a rendező, elmondása szerint, határozottan visszautasította őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×