eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szabó azért nem beszélt, mert nem volt "felhatalmazása"

Szabó Istvánon kívül két másik diák is jelentett az '50-es években az állambiztonsági szolgálatnak a Színház- és Filmművészeti Főiskola Máriássy Félix vezette fimlrendező szakos osztályából. A volt hallgatók közül öten - köztük Szabó István és az ügynökmúltját szintén vállaló Kézdi-Kovács Zsolt - sajtótájékoztatót tartottak.

Szabó István azt mondta: egyetlen kérdést kap napok óta: miért nem beszélt minderről már 16 éve, a rendszerváltozáskor. Erre a sajtótájékoztatón annyit mondott, hogy nem volt meghatalmazása erre.

„Ha beszélek, ugyanezek a nevek kerülnek terítékre, és ugyanezek a cselekmények. És az pedig egy III/III-as akció lett volna” - tette hozzá.

„Ha úgy hozza a sorsuk, hogy szükségük van tudni azt, hogy miként kell viselkedni egy diktatúra alatt, készítettem egy oktatófilmet. Az a címe, hogy Bizalom, abban minden szó szerint benne van. Tanulják meg, lehet hogy szükségük lesz rá” – mondta az Oscar-díjas filmrendező.

Szabó István annyit mondott: nem személyes támadásként élte meg az Élet és Irodalom cikkét, hanem egy koncepció részekét.

Rózsa János, Szabó István legújabb filmjének, a Rokonoknak a producere szerint a mai fiatalok ezt nem érthetik meg, mert nem élték meg azt az időszaktot. A konszolidált Kádár-rezsimből ugyanis nem lehet következtetni arra, hogy milyen volt az '50-es években.

„Nem egy személy jelentett ebből az osztályból, hanem több” – mondta hozzátéve: ezekből senkinek semmi baja nem lett, sem az osztályból, sem a főiskoláról, mindez pedig nekik köszönhető.

Azt mondta: egy másik korszak körülményei között valóban más megítélés alá esnek ezek a dolgok, de szerinte rendkívül bátor tett volt, hogy végig „hülyeségeket” írtak.

Kézdi-Kovács Zsolt, aki maga vallotta be, hogy szintén írt jelentéseket, azt mondta, nem származott semmilyen előnye mindebből, és másnak sem ártott vele.

Az elmúlt napokban több ügynökügy is nyilvánosságra került. Először Szabó István Oscar-díjas filmrendezőről derült ki, hogy 1957-től éveken keresztül jelentett a III/III-as csoportfőnökség jogelődjének.

Csütörtökön Paskai László bíboros, a volt esztergom-budapesti érsek állambiztonsági kapcsolatáról jelent meg írás. Kézdi-Kovács Zsolt is beismerte, hogy beszervezték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×