INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

Orbán: "Ha munka van, minden van"

Infostart

Felére kell csökkenteni az autópálya-matricák árát és fel kell tőkésíteni a hazai kis- és középvállalkozásokat, mondta a Fidesz elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Fidesz elnöke szerint a munkahelyek számának növelése konkrét intézkedéseket igényel, és ezek sorában legfontosabb a munkát terhelő járulékok csökkentése.

Hozzátette, hogy a hazai kis- és középvállalkozások támogatása kulcsfontosságú a munkahelyteremtéshez. Ehhez pedig nem elsősorban hitelek kellenek - hiszen azok végső soron a bankoknak jók -, hanem az Európai Unió gyakorlatának megfelelően fel kell tőkésíteni a magyar vállalkozásokat.

Orbán Viktor elmondta, hogy az elmúlt egy évben nőtt a munkanélküliség, és az országban 60.000 munkahely veszett el.

A tb-járulék csökkentéséről

A Fidesz számításai szerint a 10 százalékpontos tb-járulékcsökkentés után 1 év alatt 200 ezer új munkahely jön létre, és ez 600 milliárd forintos bevételt hozna, miközben a bevételkiesés csak 500 milliárd lenne.

A volt miniszterelnök hozzátette: jelenleg 300 ezer alkalmi munkát végző nincs bejelentve, közülük 80-120 ezret szeretnének bevonni a járulékfizetők körébe.

A kormánynak azokra az érveire, hogy ugyanakkor a foglalkoztatás is nőtt, Orbán Viktor azt mondta: "Magyarországon a munkanélküliek száma nőtt: minden más hókusz-pókusz".

Orbán Viktor elmondta: közelíteni kell a magyar béreket az európai színvonalhoz, mert különben külföldre távozik a hazai munkaerő legjava.

A közbeszerzésekben nem a külföldieket kell hízlalni, hanem esélyt kell adni a magyaroknak, mondta a Fidesz elnöke.

Csökkentenék az autópálya-díjakat

Orbán Viktor szerint a távoli munkahelyekre dolgozni járók érdekében felére kell csökkenteni az autópálya-díjakat. Elmondta, hogy a csökkentéssel valószínűleg többen vennének matricát, így nem, hogy csökkenne, de valószínűleg 600-700 millió forinttal nőne az ebből származó bevétel.

Új gyógyszerár-támogatási rendszer

Új gyógyszerár-támogatási rendszert vezetne be a Fidesz; ennek részeként a 3 év alatti gyermekek, és a legsúlyosabb betegségfajták esetén az idősek ingyen juthatnának hozzá a készítményekhez.

Orbán Viktor közölte: pártja szerint az egészségügyi ellátást mindenképpen állami kézben kell tartani, de az egészségügyi szolgáltatások esetében korlátozottan elképzelhetőnek nevezte a privatizációt

Közigazgatási reform: létszámmérséklés csak később

A volt miniszterelnök a közigazgatási reformról szólva úgy vélte: először a fölösleges, bürokratikus szabályokat kell megszüntetni, utána lehet a létszámot mérsékelni.

Hangsúlyozta: érdemes az állami vezetők, a parlamenti és az önkormányzati képviselők számát a felére csökkenteni. Orbán Viktor hozzátette: a pazarló kormányzati apparátust is át kell alakítani. Mint mondta: 7, 12, illetve 15-16 minisztériumról szóló elképzeléseik vannak, de még nem döntöttek.

Kapcsolódó hang

Orbán Viktor az Arénában 1.rész
 
Orbán Viktor az Arénában 2.rész
 
Orbán Viktor az Arénában 3.rész
 
Orbán Viktor az Arénában 4.rész
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018