eur:
385.87
usd:
355.41
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin
Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató tartalomfejlesztésért felelős igazgatója, Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, zsűrielnök, valamint Dombrovszky Linda rendező, Lukácsy György, dramaturg, forgatókönyvíró és Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Magyar Mozgókép Díjak zsűritagjai (b-j) a Magyar Mozgókép Fesztivál sajtótájékoztatóján a veszprémi FOTON Audiovizuális Centrumban 2024. május 9-én. Az idei évtől MOZ.GO fesztiválra keresztelt rendezvényen mintegy száz filmet láthatnak majd az érdeklődők Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.
Nyitókép: Vasvári Tamás

MOZ.GO – új névvel érkezik a magyar film legnagyobb seregszemléje

Mintegy száz filmet láthatnak majd az érdeklődők a Magyar Mozgókép Fesztiválon június 12. és 15. között. Az új néven, MOZ.GO fesztiválra keresztelt rendezvényt Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban rendezik – közölte Veszprémben tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Káel Csaba elmondta, hogy 12 helyszínen várják majd az érdeklődőket a magyar film legnagyobb hazai seregszemléjén. A fesztiválon az elmúlt év legsikeresebb alkotásai mellett premier filmeket és klasszikusokat is láthatnak a nézők. A fesztivál új neve, a MOZ.GO rövid, dinamikus, a mozilátogatásra sarkall – tette hozzá.

Mint mondta, a Nemzeti Filmintézet és az Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében és a Magyar Filmakadémia védnökségével valósul meg a rendezvény, ahol évről évre egyre több szakmai program és néző van jelen. A játékfilmek mellett dokumentum-, animációs, és televízióra szánt alkotásokat is látni lehet majd – tette hozzá.

Veszprém, 2024. május 9.
Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszédet mond a Magyar Mozgókép Fesztivál sajtótájékoztatóján a veszprémi FOTON Audiovizuális Centrumban 2024. május 9-én. Az idei évtől MOZ.GO fesztiválra keresztelt rendezvényen mintegy száz filmet láthatnak majd az érdeklődők Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.
MTI/Vasvári Tamás
Veszprém, 2024. május 9. Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszédet mond a Magyar Mozgókép Fesztivál sajtótájékoztatóján a veszprémi FOTON Audiovizuális Centrumban. MTI/Vasvári Tamás

Káel Csaba kitért arra is, hogy immár húsz éve létezik a filmiparban az adóvisszatérítés rendszere, amelynek köszönhetően a filmes kiadások harminc százaléka visszaigényelhető. Ennek köszönhetően dinamikusan felpörgött a szakma, Budapest, London után Európa legnagyobb filmgyártó központjává vált, a terület több mint 20 ezer embert foglalkoztat – hangzott el.

A tavalyi év sikerei között említette, hogy a Nemzet aranyait több mint százezren, a Semmelweis című alkotást pedig 350 ezren látták. A fesztiválon a közönség betekintést nyerhet olyan készülő alkotások kulisszatitkaiba, mint a S.E.R.E.G. és a Hunyadi című sorozat – fűzte hozzá.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter elmondta, a három Veszprém vármegyei város változatos díszletet, hátteret ad, számos mozifilm helyszíne. Szavai szerint azonban „ambíciónk túlmutat ezen”, az Európa Kulturális Főváros program eredményeit és sikerét „ugródeszkaként használva” a területi adottságokat és az itt élőket jellemző kreativitást kihasználva a térség Magyarország első kreatív régiója lehet. Mindehhez ösztönzést jelent a fesztivál is, amely idővel megjelenhet Európa és a világ kulturális térképén is – húzta alá.

Csáky Attila, a Magyar Mozgókép Fesztivál fesztiváligazgatója elmondta, hogy június 12-én a Ma este gyilkolunk című film bemutatójával indul majd a fesztivál a Históriakertben. Új helyszínként az Agórban és a balatonfüredi kongresszusi központban is láthatnak majd filmeket a látogatók.

Veszprém, 2024. május 9.
Csáky Attila fesztiváligazgató beszédet mond a Magyar Mozgókép Fesztivál sajtótájékoztatóján a veszprémi FOTON Audiovizuális Centrumban 2024. május 9-én. Az idei évtől MOZ.GO fesztiválra keresztelt rendezvényen mintegy száz filmet láthatnak majd az érdeklődők Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.
MTI/Vasvári Tamás
Veszprém, 2024. május 9. Csáky Attila fesztiváligazgató beszédet mond a Magyar Mozgókép Fesztivál sajtótájékoztatóján a veszprémi FOTON Audiovizuális Centrumban. MTI/Vasvári Tamás

Az animációs filmek 110 éves évfordulója apropóján két kategóriában is díjazzák majd ezeket az alkotásokat, lesz egész estés és rövidfilm kategória, újdonsága a fesztiválnak, hogy a magyar producereket is díjazzák majd.

Itt lesz a premierje többek között Pigniczky Réka Kaláka a Kárpátoktól a Karib-tengerig című dokumentumfilmjének, amely a Kaláka együttes történetét kíséri végig 55 éven, 1300 dalon és 45 országon keresztül. Ugyancsak láthatják a bemutatóját a nézők Hegedűs Péter Hallasz engem? című VR és animációs elemeket is tartalmazó alkotásának.

A fesztivál, amely a nemzeti filmipar éves eseménye, módot ad a visszatekintésre, arra, hogy ünnepeljük a filmeket – hangsúlyozta Csáky Attila.

A Magyar Mozgókép díjakról öt fős szakmai zsűri dönt, melynek tagjai lesznek: Udvaros Dorottya színművész, Ternovszky Béla rajzfilmrendező, Dombrovszky Linda rendező, Kárász Róbert, a Duna Médiszolgáltató tartalomfejlesztésért felelős igazgatója és Lukácsy György dramaturg, forgatókönyvíró.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×