eur:
395.19
usd:
368.21
bux:
70626.39
2024. június 24. hétfő Iván
Jacob Zuma összeesküvéssel, korrupcióval, pénzmosással és csalással vádolt volt dél-afrikai elnök a pietermaritzburgi felsőbíróságon perének tárgyalásán 2023. április 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Kim Ludbrook

Helyzet van Dél-Afrikában - nem engedik elindulni a választáson Jacob Zumát

A dél-afrikai alkotmány rendelkezései szerint nem lehet képviselő az, akit több mint 12 hónapos börtönbüntetésre ítéltek.

Jacob Zuma volt dél-afrikai elnök nem indulhat a május 29-i parlamenti választásokon - erről hozott határozatot hétfőn a johannesburgi székhelyű alkotmánybíróság.

A testület döntése szerint Zuma 2021-ben a bíróság megsértése miatt kiszabott 15 hónapos szabadságvesztése miatt nem jelöltetheti magát a voksoláson.

A dél-afrikai alkotmány rendelkezései szerint nem lehet képviselő az, akit több mint 12 hónapos börtönbüntetésre ítéltek.

A hatóságok a bírósági döntés nyomán Zuma híveinek tiltakozó akciójára számítanak. Már 2021-ben is erőszakos megmozdulásokhoz vezetett Zuma bebörtönzése KwaZulu-Natal régióban, ezek során több mint háromszázan vesztették életüket.

Az egykori elnököt a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) január végén korrupciós vádak miatt hivatalosan is kizárta soraiból. Zuma eredetileg a Nemzet Lándzsája (uMkhonto we Sizwe, MK) párt színeiben akart indulni a májusi választásokon.

Közvélemény-kutatások szerint az ANC parlamenti többsége harminc év kormányzás után veszélybe került, az MK pedig valódi fenyegetést jelent számára, különösen Zuma szülőhelyén, KwaZulu-Natalban.

A dél-afrikai választási bizottság eredetileg már márciusban kizárta a volt államfőt a választásokról, a döntés ellen azonban sikeresen fellebbeztek, az ügy így került az alkotmánybíróság illetékességi körébe.

Az MK hétfői közleményében csalódottságának adott hangot a döntéssel kapcsolatban.

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×