eur:
395.72
usd:
368.98
bux:
70379.92
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: pixabay

Beindult az EU-csatlakozás-ellenes kampány Moldovában

Az ügyet a Győzelem nevű ellenzéki koalíció vette a hóna alá a referendum előtt.

A Győzelem ellenzéki összefogás megkezdte hétfőn kampányát az európai uniós csatlakozásról kiírt népszavazásra Moldovában, a blokk elutasítja az uniós tagságot - közölte Ilan Shor emigrációban élő üzletember, a pártcsoport egyik vezetője.

A moldovai alkotmánybíróság nemrég hagyta jóvá, hogy az ország uniós csatlakozásáról szóló referendumot az elnökválasztással egy napon, október 20-ra tűzzék ki. Az ellenzék élesen bírálta ezt, mondván, hogy a második mandátumért induló Maia Sandu államfő ettől várja népszerűségének növelését.

A Győzelem a Maia Sandu vezette Cselekvés és Szolidaritás Pártjának (PAS) ellenzékeként alakult meg egy hónappal ezelőtt.

"A Győzelem, megkezdte a Stop EU! kampányát Moldova városaiban és településein. Felléptem a találkozókon, és örültem a visszajelzéseknek: a velünk hasonlóan gondolkodók osztják azon véleményünket, hogy az európai uniós csatlakozás kulturális identitásunk és Moldova függetlenségének elvesztéséhez vezet" - hangsúlyozta az immár betiltott, nyíltan oroszbarát Sor párt vezetője Telegram-oldalán.

Shor úgy vélekedett, hogy az uniós csatlakozás tönkretenné Moldova legfontosabb ágazatát, a mezőgazdaságot. "Az EU mezőgazdasági termelésünk végső csődjét jelentené. Üzleteink már most tele vannak importált termékekkel. A mi termékeink viszont nem kellenek az uniós piacokra. EU-szerte gazdák tüntetnek. Ki várja ott a moldovaiakat gyümölcseikkel és zöldségeikkel?" - hívta fel a figyelmet.

Úgy vélte, Moldova számára az egyetlen életképes alternatívát az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz való csatlakozás jelentené. "Ez csak javítani fog Moldova gazdasági helyzetén, és tiszteletet is kihív majd a moldovaiak irányában az ország régi szövetségesei részéről" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

Világsztárok üzennek Varga Barnabásnak, Botka hallotta a hatalmas csattantást is

A stuttgarti kórházban kezelik a magyar válogatott csatárát, aki a Skócia elleni Eb-csoportmérkőzésen szenvedett súlyos sérülést. Botka Endre azonnal tudta, hogy nagy a baj, Szoboszlai Dominik szerint változtatni kell a mentők protokollján. Az eset nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi futballéletben is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×