eur:
393.02
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Meghalt Manfred Deix, osztrák karikaturista

Hosszú, súlyos betegség után 67 évesen elhunyt Manfred Deix osztrák rajzoló és karikaturista, honfitársai gyarlóságainak kíméletlen leleplezője.

Az "Ausztria egyik nagy művészének" nevezett Deix szombaton bekövetkezett halálát a kremsi Karikatúramúzeum jelentette be hétfőn. Halála okát nem közölték, egyik pályatársa azonban zsenialitásának hangoztatása mellett "nagyon ostobának" nevezte, amiért fittyet hányt családja és barátai könyörgésére, hogy hagyja abba a dohányzást.

"Manfred Deix Ausztria egyik nagy művésze volt. Sok tabu és kényelmetlen igazság van, amelyről nem lehetett beszélni, Deix azonban felnyitotta a szemünket képeivel" - állapította meg közleményében a 2001-ben alapított múzeum, ahol állandó kiállítás látható a művész szatirikus rajzaiból.

Provokatív és szemtelen karikatúrái által Deix évtizedeken át szembesítette gyarlóságaikkal az osztrákokat, főleg a politikusokat és a papokat, de az átlagembert, a "nyárspolgárt" is. Nem ódzkodott olyan kényes témáktól sem, mint az ország náci múltja vagy a papi pedofília a katolikus egyházban.

Elsősorban az osztrák néplélek mélységeit kutatta. Sokat foglalkoztatták öv alatti témák is. "Gyakran vádolnak ízléstelenséggel és brutális humorral. De ki nevezze nevükön a dolgokat, ha nem egy karikaturista?" - mondta egyszer. Többször feljelentették, de a támadásokra mindig humorral válaszolt.

A St. Pölten-i születésű Deix már gyerekként sokat és szívesen rajzolt, 11 évesen képregénye jelent meg a tartományi egyházi lapban, bár ez nem jelentette azt, hogy később kíméletes legyen a papokhoz, sőt a klerikusok váltak fő célpontjává. Felsőfokú tanulmányait a bécsi Képzőművészeti Akadémián végezte.

Maró karikatúrái egyebek közt a Profil és a News osztrák lapokban, a Der Spiegel és a Stern német hetilapokban, az amerikai Playboyban jelentek meg, rajzai az osztrák karikatúratörténet klasszikusaivá váltak és befolyást gyakoroltak más rajzolókra is. Tipikus alakjainak, a kevéssé hízelgő Deix-figuráknak a fogalma az értelmező szótárba (Duden) is bekerült.

Első, 1980-ban Cartoons címmel megjelent gyűjteményes kötetét 17 másik követte, utolsó könyvét kedvenc állatainak, a macskáknak szentelte.

Színpadi díszleteket és jelmezeket is tervezett.

Egészsége pár éve rendült meg, 2014-ben el kellett halasztani egy könyvbemutatóját rosszulléte miatt.

Haláláról értesülve pályatársai "gigászként", "páratlan precizitású grandiózus szatirikusként" méltatták. Az osztrák alkancellár szerint "hiányozni fog a tükör, amelyet elénk tartott", a kulturális miniszter "az osztrák lélekre vetett művészi pillantását" nevezte páratlannak.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×