eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főigazgatója (b2) beszél, mellette Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, Vashegyi György, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója és Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója (b-j) a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar évadbemutató sajtótájékoztatóján a Müpa Üvegtermében 2024. április 25-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Hat bérletet hirdetnek meg az új évadra a Nemzeti Filharmonikusok

Meghirdette a Vidd tovább a dallamot mottójú 2024/2025-ös évadját a Nemzeti Filharmonikusok. Az új évad koncertjei a korábbi évekhez hasonlóan bejárják a hangversenyrepertoár valamennyi fejezetét: nagy oratikus alkotásokat, szimfonikus zenekari opusokat, szimfóniát és divertimentót, szvitet, versenyműveket és operákat is megszólaltat majd a zenekar.

Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főigazgatója az évad programjait ismertetve emlékeztett arra, hogy tavaly áprilisban a Nemzeti Filmharmonikus Zenekar fennállásának 100. évfordulóját ünnepelte, amelynek alkalmából ünnepi koncertet adott a Müpában.

Felidézte, hogy az ünnepi év keretében európai turnéra indult a zenekar, valamint száz magyarországi helyszínen ingyenes kamara koncertet adtak. Tájékoztatása szerint a Nemzeti Filharmonikusok koncertjeit az évad során több mint húszezer néző látogatta.

Vashegyi György főzeneigazgató ismertetése szerint a 2024/2025-ös évadban három operaprodukciót kínálnak: november 6-án debütál Magyarországon Bellini A kalóz című műve, jövő év február 12-én pedig Thomas Psyché, valamint május 15-én Puccini Turandot című operáját hallhatja a közönség.

A Psyché koncertszerű operaelőadás egyszersmind a mű magyarországi bemutatója is lesz a Nemzeti Filharmonikusok és a Palazzetto Bru Zane koprodukciójában. A koncerthez lemezfelvétel csatlakozik a „Francia opera” sorozat részeként, a Bru Zane Label kiadásában.

A Kocsis bérlet három hangversenyt kínál: november 24-én Brahms, Strauss és Berlioz művel hangzanak el Lawrence Foster vezényletével, majd március 2-án Wagner-Chausson-Bartók művek csendülnek fel Marlis Petersen előadásában. Március 27-én Dohnányi, Bartók és Beethoven műveket hallhat a közönség Jean-Efflam Bavouzet zongora kíséretével - tette hozzá.

Vashegyi György kiemelte még egyebek mellett a Ferencsik bérletet, amelynek öt koncertjén Haydn és Mozart mellett ebben az évadban a korszak ritkábban játszott szerzői szerepelnek, köztük Asioli és Viotti, Cherubini, Rigel és Gossec, Humel és Krommer művei. A bérlet harmadik hangversenyén, január 20-án Mozart B-dúr szerenádja mellett olyan művek szólalnak meg, mint Massenet A szűz (Le Vierge) című oratóriumának egy zenekari tétele, A Szűz utolsó álma, és Schönberg Megdicsőült éj című opusának vonószenekari változata.

A főzeneigazgató a bérleten kívüli koncertekről szólva kiemelte a hagyományos évadnyitó hangversenyt, amely idén szeptember 25-én lesz a Müpában, emellett elmondta, hogy decemberben mutatják be a skót kortárs zeneszerző, James MacMilla 2021-ben keletkezett Karácsonyi oratóriumát a zeneszerző vezényletével.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy jövőre lesz a Müpa 20 éves, és azóta tart az együttműködés a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral. Mint mondta, az évfordulóra a zenekarral több közös programmal készülnek. Kiemelte a Liszt ünnep nyitó hangversenyét október 8-án, amit Brüsszelben és Amszterdamban is láthat majd a közönség.

A Nemzeti Énekkar részben a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral együttműködve, oratorikus alkotások közös előadására felkészülve végzi művészi munkáját, részben a zenekartól függetlenül hoz létre önálló produkciókat. A 2024/2025-ös évad Pászti bérlete mindkét modellre kínál példát - olvasható a helyszínen kiosztott közleményben.

Somos Csaba, Nemzeti Énekkar karigazgatója elmondta, hogy a Pesti Vigadó dísztermében november 9-én Ima és fohász címmel kizárólag cappella kompozíciók szólalnak meg: zsoltárok és más vallásos szövegek megzenésítései olyan szerzők műhelyéből, mint Heinrich Schütz, Andreas Hammerschmidt, Johann Michael Bach, Schubert vagy Rachmaninov.

A Pászti bérlet két további hangversenyén Haydn A teremtés című oratóriumát adják elő Vashegyi György vezényletével, világklasszis külföldi énekesek közreműködésével, április 10-én pedig egy estén két francia különlegességet ismerhet meg a közönség Somos Csaba vezényletével: Maurice Duruflé Requiemjét és Debussy Szent Sebestyén vértanúsága című kísérőzenéjét - ismertette Somos Csaba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×