eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Miért bolondulnak az amerikaiak a szexmentes szerelmi regényekért?

A merev vallási előírásaikhoz és 19. századi életkörülményeikhez ragaszkodó amishok ihlette szerelmes regények jelentik a mai amerikai könyvkiadás egyik legnépszerűbb és leggyorsabban fejlődő ágazatát - adta hírül hétfőn a USA Today napilap.

A lap szerint ennek magyarázata az lehet, hogy a szexualitással átitatott társadalomban semmi sem gyújtja jobban lángra a képzeletet, mint az erény.

Több szerzőnő regényfolyama is bestsellerré vált. Beverly Lewis a Seasons of Grace (Malasztos évszakok), Wanda Brunstetter az Indiana Cousins (Indianai unokatestvérek) és Cindy Woodsmall Sisters of the Quilt (A paplan nővérei) sorozatával tarol. Valamennyi hősei szerelembe esett, de a vallási tabukkal és szerelmi kísértésekkel küszködő amishok.

A történetek bizarr, villanyvilágítás nélküli világban, kézzel varrott ruhával és ágyneművel, ló vontatta kordékkal, valamint rusztikus pennsylvaniai holland süteményekkel tarkított környezetben játszódnak. Az érzelmi szálakba itt-ott a lázadás motívuma is belevegyül.

"Ez egy óriási, óriási, óriási trend" - jelentette ki a USA Todaynek Sarah Wendell, ismert románc-blogger.

Beverly Lewis 1997-ben jelentette meg első, amish témájú regényét. A rendkívül termékeny, több mint 80 kötetes írónő azóta 22 könyvet adatott ki a témában. Lewis amish-regényeiből eddig 12 millió példány fogyott.

"Az olvasóim azt mondják, hogy könyveim leveszik róluk a feszültséget" - nyilatkozott a lapnak az írónő. - "Ez egy, a mienkénél lassabb ütemű világ, amelyben az emberek tudják, hogyan értsenek szót egymással.

Steve Oates, a Lewis-regényeket publikáló Bethany House elnökhelyettese szerint a siker titka, hogy ezekből a könyvekből hiányzik a nyers erőszak és a testiség.

Az amish közösségek, melyeknek életébe Magyarországon először talán az 1985-ben, Harrison Ford főszerelésével készült, Kis szemtanú című filmből tekinthetett bele a nagyközösség, az Egyesült Államokban elsősorban Pennsylvania, Indiana és Ohio államban élnek.

Szellemi gyökereik a legszigorúbb, 16. századi európai protestantizmushoz nyúlnak vissza. Elődeik a Biblia tanaira hivatkozva fordítottak hátat a világi hívságoknak. Az amishok elutasítják a még félmúlt olyan vívmányait is, mint a telefon és a televízió, s legfeljebb állati erővel hajtott szerkezeteket vesznek igénybe.

Az amishok liberálisabb csoportjai ugyan megengedik, hogy tagjaik autót vezessenek, a sikerregények azonban rendszerint a legspártaibb környezetben játszódnak. A nők anakronisztikus, szerény ruhát és főkötőt, a férfiak egyenes karimájú kalapot és szakállt viselnek.

Az egyetlen teremből álló iskolákba bezsúfolt gyermekek taníttatását a nyolcadik osztály után befejezik. Udvarlásra csak a vasárnap esti közös éneklések alkalmával van mód, a házasság előtti szexuális életre pedig sohasem.

Az istenfélő, családközpontú és pacifista csoportokról szóló regények gyakran a vallási irodalomnak fenntartott polcokon kapnak helyet a könyvesboltokban. Rajongóik elsősorban az amerikai evangélikusok közül kerülnek ki. De az amish-regények mellett élénk a kereslet a más konzervatív keresztény közösségekben, így a shakerek, a mormonok és a baptisták körében játszódó lektűröknek is.

Maguk az amishok azonban nem rajonganak a Lewis-féle amish-könyvekért. Ohióban például a szekta több vezetője eltiltotta a közösség tagjait a bestsellerek olvasásától. Az indoklás szerint azok "angol", vagyis kívülálló szemléletük miatt nem tükrözik híven a valóságot.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×