Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Miért bolondulnak az amerikaiak a szexmentes szerelmi regényekért?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A merev vallási előírásaikhoz és 19. századi életkörülményeikhez ragaszkodó amishok ihlette szerelmes regények jelentik a mai amerikai könyvkiadás egyik legnépszerűbb és leggyorsabban fejlődő ágazatát - adta hírül hétfőn a USA Today napilap.

A lap szerint ennek magyarázata az lehet, hogy a szexualitással átitatott társadalomban semmi sem gyújtja jobban lángra a képzeletet, mint az erény.

Több szerzőnő regényfolyama is bestsellerré vált. Beverly Lewis a Seasons of Grace (Malasztos évszakok), Wanda Brunstetter az Indiana Cousins (Indianai unokatestvérek) és Cindy Woodsmall Sisters of the Quilt (A paplan nővérei) sorozatával tarol. Valamennyi hősei szerelembe esett, de a vallási tabukkal és szerelmi kísértésekkel küszködő amishok.

A történetek bizarr, villanyvilágítás nélküli világban, kézzel varrott ruhával és ágyneművel, ló vontatta kordékkal, valamint rusztikus pennsylvaniai holland süteményekkel tarkított környezetben játszódnak. Az érzelmi szálakba itt-ott a lázadás motívuma is belevegyül.

"Ez egy óriási, óriási, óriási trend" - jelentette ki a USA Todaynek Sarah Wendell, ismert románc-blogger.

Beverly Lewis 1997-ben jelentette meg első, amish témájú regényét. A rendkívül termékeny, több mint 80 kötetes írónő azóta 22 könyvet adatott ki a témában. Lewis amish-regényeiből eddig 12 millió példány fogyott.

"Az olvasóim azt mondják, hogy könyveim leveszik róluk a feszültséget" - nyilatkozott a lapnak az írónő. - "Ez egy, a mienkénél lassabb ütemű világ, amelyben az emberek tudják, hogyan értsenek szót egymással.

Steve Oates, a Lewis-regényeket publikáló Bethany House elnökhelyettese szerint a siker titka, hogy ezekből a könyvekből hiányzik a nyers erőszak és a testiség.

Az amish közösségek, melyeknek életébe Magyarországon először talán az 1985-ben, Harrison Ford főszerelésével készült, Kis szemtanú című filmből tekinthetett bele a nagyközösség, az Egyesült Államokban elsősorban Pennsylvania, Indiana és Ohio államban élnek.

Szellemi gyökereik a legszigorúbb, 16. századi európai protestantizmushoz nyúlnak vissza. Elődeik a Biblia tanaira hivatkozva fordítottak hátat a világi hívságoknak. Az amishok elutasítják a még félmúlt olyan vívmányait is, mint a telefon és a televízió, s legfeljebb állati erővel hajtott szerkezeteket vesznek igénybe.

Az amishok liberálisabb csoportjai ugyan megengedik, hogy tagjaik autót vezessenek, a sikerregények azonban rendszerint a legspártaibb környezetben játszódnak. A nők anakronisztikus, szerény ruhát és főkötőt, a férfiak egyenes karimájú kalapot és szakállt viselnek.

Az egyetlen teremből álló iskolákba bezsúfolt gyermekek taníttatását a nyolcadik osztály után befejezik. Udvarlásra csak a vasárnap esti közös éneklések alkalmával van mód, a házasság előtti szexuális életre pedig sohasem.

Az istenfélő, családközpontú és pacifista csoportokról szóló regények gyakran a vallási irodalomnak fenntartott polcokon kapnak helyet a könyvesboltokban. Rajongóik elsősorban az amerikai evangélikusok közül kerülnek ki. De az amish-regények mellett élénk a kereslet a más konzervatív keresztény közösségekben, így a shakerek, a mormonok és a baptisták körében játszódó lektűröknek is.

Maguk az amishok azonban nem rajonganak a Lewis-féle amish-könyvekért. Ohióban például a szekta több vezetője eltiltotta a közösség tagjait a bestsellerek olvasásától. Az indoklás szerint azok "angol", vagyis kívülálló szemléletük miatt nem tükrözik híven a valóságot.