Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az ártatlanok kora - milyen problémákkal küzd a igazságszolgáltatás?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyarországon az elmúlt húsz évben történt legsúlyosabb gazdasági bűncselekmények kapcsán vizsgálta meg az igazságszolgáltatás hatékonyságát két újságíró, Vajda Éva és Mong Attila Az ártatlanok kora című könyvben. Az interjúkötetben rendőrök, ügyészek, bírók és más szakértők nyilatkoznak arról, szerintük milyen problémákkal küzd a magyar igazságszolgáltatás.

A rendszerváltás óta történt legsúlyosabb gazdasági bűncselekmények, így a Globex-ügy, a Postabank-ügy, a K and H-botrány és a Tocsik-ügy kapcsán azt kívánták megvizsgálni, hogy a nagy közérdeklődést kiváltott ügyek esetében hogyan működött a büntető-igazságszolgáltatás - mondta Az ártatlanok kora című könyv társszerzője, Mong Attila újságíró, az InfoRádió munkatársa.

Az Elektromédia Kiadó gondozásában megjelent kötetben arra keresik a választ, hogy a rendszer rossz, a benne dolgozók alkalmatlanok, vagy a nemegyszer ellentmondásos jogszabályi környezetből, az igazságszolgáltatás működési logikájából következik az ilyesfajta ügyek legtöbbször felemás lezárása.

Mong Attila közölte: azt látták, hogy az igazságszolgáltatás rendszerének különböző pontjain az emberek félnek a felelősség vállalásától, és ha azt látják egy bonyolult esetben, hogy lopás történt, nem merik ezt kimondani.

Az újságíró hozzátette: a könyvben foglalkoznak a magyarországiakra hasonlító külföldi esetekkel is, amelyek másmilyen ítélettel zárultak.

Hanganyag: Oláh András