Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Karlovy Vary fesztivál Malkovich és Banderas részvételével

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pénteken nyitja meg kapuit a 44. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál, amely idén a filmvilág olyan kiválóságait tünteti ki elismerésével, mint Isabelle Huppert, John Malkovich és Antonio Banderas.

A fesztiválon az 55 éves Malkovich a világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért Kristályglóbusz életműdíjat kap. A fesztiválon bemutatják a művész első rendezését, a Táncos a házban című politikai thrillert és a Which Way Home című dokumentumfilmet, amelynek ő volt az egyik producere.

A fesztiválon az Amerikában dolgozó, cseh származású Milos Forman Oscar-díjas rendező is megjelenik: szombaton lesz a világpremierje A Well-Paid Walk című új produkciójának, amely a hatvanas években készült azonos című zenés vígjátéka nyomán született.

A nemzetközi mustra versenyprogramjában 14 film szerepel. Bár tavaly két cseh produkció is indult a fesztivál fődíjáért, a Kristályglóbuszért, idén nem került hazai alkotás a válogatásba. Mint a fesztivál igazgatója, Eva Zaoralova hozzátette, összesen 19 világpremiert láthat majd a több programban futó vetítések közönsége.

Patrice Chereau francia filmrendező is a fesztivál vendége lesz, hat filmjét láthatják a nézők.

Az amerikai Paul Schrader Adam Resurrected című új rendezésével érkezik Karlovy Varyba, Alan Rudolph (Bajnokok reggelije) pedig öt filmjének bemutatásán vesz részt a fesztivál második felében.

A versenyprogramban négy magyar film is szerepel. Pálfi György: Nem vagyok a barátod, Mátyássy Áron: Utolsó idők, Sopsits Árpád:A hetedik kör, valamint Fonyó Gergely: Made in Hungária című filmjei kaptak meghívást a versenyprogramba. A 20 éves határnyitásra emlékezve a nézők láthatják Szabó István: Édes Anna, drága Böbe című filmjét is.

Hanganyag: Oláh András