Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Zenészek romboltatnának le egy legendás angol stúdiót

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Veszélybe került az angliai Liverpool egy kulturális jelképe. A Parr Street-i stúdiókat - melyeket a britpop bölcsőjének is tartanak - egy befektetőcsoport szeretné megvásárolni azért, hogy egy 41 lakásos luxusházat építsenek helyette. A történet pikantériája, hogy a befektetők minden idők egyik legjelentősebb angol rockegyüttese, a Genesis tagjai - írja a The Times brit napilap.

A 19.századi raktárépületből átalakított Parr Street-i stúdiók végzetét az okozhatja, hogy 2008-ban Liverpool lesz Európa Kulturális Fővárosa, ezért az észak-angliai kikötővárosban felmentek az ingatlanárak.

A mára legendássá vált Parr Street-i három stúdiót a britpop egyik bölcsőjének tartják, hiszen a stílus olyan előadói készítették itt lemezeiket, mint a Coldplay, a Blur, a Stereophonics vagy a Charlatans. De nem csak a britpop jeles képviselői használták a liverpooli stúdiót, hiszen megfordult ott Diana Ross, Björk, a Simply Red és a Take That is.

Az ügyet az teszi igazán pikánssá, hogy a reménybeli befektetők között megtalálhatjuk az egyik legendás angol rockzenekar, a Genesis tagjait. Phil Collins, Mike Rutherford és Tony Banks tervei szerint a stúdió helyén egy 41 lakásos társasházat építenének, ami – a jelenlegi és a várható ingatlanárakat figyelembe véve – több millió fontos nyereséget jelentene a pszichedelikus rock egykori csillagainak.

A Coldplay egyik albumának produceri munkáiért három Grammy-díjat nyerő Ken Nelson szerint ha a stúdiót felszámolják, akkor a zenészeknek semmi okuk sem lesz arra, hogy Liverpoolba menjenek. Mint a The Times brit napilapnak nyilatkozta: „A stúdiók elvesztése hatalmas szégyen lenne”.

Hasonlóképpen gondolja a liverpooli önkormányzat is (annál is inkább, mert a stúdiókat rengeteg turista látogatja), legalábbis Warren Bradley tanácsos szerint: „A Parr Street elvesztése nagyon szomorú dolog lenne. Véleményem szerint a városközpontban nincs szükség további lakásfejlesztésekre. Azt szeretném, ha ezek a kreatív zenészek továbbra is Liverpoolba jönnének. A legrosszabb esetben is máshová vinnénk a stúdiókat” – fogalmazott.