eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
A 2023. október 19-i felvételen a Tesla amerikai elektromosautó-gyártó szalonjában állnak érdeklődők a Tesla Model 3 autójának malajziai bemutatóján, a Szelangor állambeli Damanszarában. A Tesla bevétele 2023. harmadik negyedévében nőtt, a nyeresége azonban csökkent amiatt, hogy az árcsökkentések hatására nőtt ugyan a cég autói iránti kereslet, de kedvezőtlenül alakította a nyereségmarzsot. A szeptemberrel záruló negyedévben a vállalat adózott eredménye 1,85 milliárd dollár lett, ami 44 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakában elért eredménynél. A részvényarányos nyereség 90 centről 53 centre esett.
Nyitókép: MTI/EPA/Fazry Ismail

Egymásnak feszült a két Tesla

A bírósághoz fordult a Tesla, mert Indiában egy akkumulátorgyártó céget is így hívnak. Mivel ez már évek óta szúrta az amerikai autógyártó szemét, a leveleik pedig nem értek célt, jogi úton próbálnak érvényesülni.

A Reuters beszámolója szerint pert indított egy indiai akkumulátorgyártó cég ellen a Tesla, mert az Elon Musk vezette cég úgy véli, jogosulatlanul és megtévesztő módon használja a Tesla Power márkanevet – számolt be a vezess.hu.

Az ügyben a héten tartották az első meghallgatást a legfelsőbb bíróságon Új-Delhiben. A Tesla azt állítja, hogy az olvasatukban jogsértő védjegyhasználat kapcsán már 2022 áprilisában felszólítást küldtek az indiai vállalatnak, a levelet azonban figyelmen kívül hagyták. Az akkumulátorgyártó képviselője azzal érvelt, a cég fő profilja ólomsavas akkumulátorok gyártására terjed ki, és nem áll szándékukban, hogy elektromos autókkal bővítsék a kínálatukat.

Csakhogy a cég az egyesült államokbeli Delaware-ben található, akárcsak a Tesla, ráadásul a weboldalán a „Tesla Power” és a „Tesla Power USA” márkanév is szerepel. A bírósági jegyzőkönyvhöz az erről készült képernyőmentéseket is csatolták, amik azt is megörökítették, ahogyan a Tesla Power úgy hirdeti magát, mint „úttörő és vezető” vállalat a „megfizethető akkumulátorok” világában, „nagyon erős jelenléttel Indiában”.

A Tesla Power képviselője azt állítja a Reutersnek, hogy a cég már jóval azelőtt létezett Indiában, hogy 2003-ban megalapították volna a Teslát, és minden szükséges kormányzati engedéllyel rendelkezik. „Soha nem is állítottuk, hogy bármilyen kapcsolatban állnánk Elon Musk Teslájával” – tette hozzá az indiai cég munkatársa.

A bíró három hetet adott az indiai Teslának, hogy írásos válaszokkal szolgáljon. A következő meghallgatásra május 22-én kerül sor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×