eur:
389.32
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

A Babakötvény is segíthet az első lakás megvásárlásában

Jövőre lesz 18 éves az első olyan generáció, amelynek tagjai erre a támogatásra jogosultak voltak, és felnőtté válásuk után fel is vehetik ezt az összeget, illetve minden további megtakarítást, amit a szülők tettek félre nekik.

A Babakötvény ismert állami támogatási rendszer, amellyel a gyerekeknek gyűjthetnek össze komolyabb összeget a szülők. 2006. január 1-je óta az állam minden újszülöttnek életkezdési támogatást ad, aminek a jelenlegi értéke 42 500 forint - emlékeztet közleményében a money.hu..

Születéskor az életkezdési támogatás összege egy letéti számlára kerül. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön és Babakötvényben gyarapodjon, úgynevezett Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárnál. A Babakötvény egy névre szóló állampapír, amelyet csak értékpapírszámlán lehet tartani, ezért van szükség a Start-számlára.

A változó kamatozású Babakötvényt először 2013-ban lehetett vásárolni, a kamat mértéke pedig az előző évi átlagos éves infláció plusz 3 százalékpont.

Így jelenleg a Babakötvény 17,5 százalékos garantált kamatot biztosít, ami kimagasló érték még a mostani magas kamatkörnyezetben is.

További előnyt jelent, hogy a Babakötvényre az állam minden évben támogatást ad, amelynek összege a szülők befizetéseinek 10 százaléka, évente maximum 12 ezer forint. Az állami támogatást havi 10 ezer forintos befizetéssel, megtakarítással lehet maximalizálni, de ennél alacsonyabb összegnél is vonzó befektetési formáról van szó.

Nagyon fontos, hogy a Babakötvényből származó összeg szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető, célszerű azonban nem fogyasztásra, hanem hasznos célra fordítani, akár a nagykorúvá váló gyermek első lakásának egy részét is finanszírozni lehet belőle. Ugyanakkor lényeges, hogy az a család, amelyik a Babakötvényből származó megtakarítását ingatlanra szeretné fordítani és hitelre is szüksége van ehhez,

a legkedvezőbb lakáshitelt válassza ki a banki kínálatból.

A money.hu lakáshitel-kalkulátora szerint a 15 millió forintos, 20 éves futamidejű, fix kamatozású lakáshitelek közül a legkedvezőbbek 9 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval elérhetőek, így a havi törlesztés 130 ezer forint körül alakul. Azonban vannak ugyanezen paraméterekre 140 és 150 ezer forintos havi törlesztők is. Fontos hozzátenni, hogy amennyiben az infláció csökken és mérséklődnek a hitelkamatok, érdemes lesz elgondolkodni a hitel kiváltásán és akár egy kedvezőbb, a futamidő végéig fix kamatozású lakáshitelre cserélni a meglévő kölcsönt.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×