eur:
389.39
usd:
363.17
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Professional microphone in radio studio
Nyitókép: avdyachenko/Getty Images

Nem kizárt egy új üzemanyagárstop – a nap hírei

Jövő héten dönt a kormány az esetleges üzemanyagárstopról. Orbán Viktor is beszélt a Fidesz–KDNP európai parlamenti kampánynyitóján. A fővárosban 10 ezer új szolgálati és bérlakás építését ígérte kampánynyitó beszédében Vitézy Dávid. Az InfoRádió legfontosabb pénteki hírei.

Jövő héten ül össze a kormány, hogy döntsön az üzemanyagárak letöréséről, mivel régiós összehasonlításban felfelé lógnak ki a magyarországi benzin- és gázolajárak – ismertette a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton elmondta, hogy egy új üzemanyagárstop sincs kizárva.A KSH ma először tette közzé kísérleti statisztikáját a régiós üzemanyagárakról.

Amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be a háborúba, senkinek az oldalán – hangsúlyozta Orbán Viktor a Fidesz–KDNP európai parlamenti kampánynyitóján. A miniszterelnök, a Fidesz elnöke választási manifesztumuk 3 fő pontját összegezve a migrációellenességet, a gender ügyét és a békepártiságot említette. Ezt megelőzően a kormányfő a Kossuth rádióban úgy értékelte, hogy az európai parlamenti választások a béke felé fogják tolni a nyugati kormányokat. Kijelentette: a brüsszeli vezetésnek mennie kell.

Az európaiak 71 százaléka elégedetlen a migráció, és 58 százaléka az orosz–ukrán háború Európai Unió általi kezelésével. Az Eurobarométer felmérése alapján nagy igény van arra, hogy fordulat történjen Brüsszelben. A megkérdezettek 61 százaléka a klímaváltozás elleni megfelelő fellépést, 58 százaléka a gazdasági és pénzügyi helyzetmenedzselését is hiányolta.

A fővárosban 10 ezer új szolgálati és bérlakás építését ígérte kampánynyitó beszédében Vitézy Dávid. Az LMP főpolgármester-jelöltje energetikai korszerűsítést is végrehajtana uniós forrásokból a panelházaknál. Vitézy Dávid élesen bírálta Karácsony Gergely 5 éves ciklusát, amelyet elszalasztott lehetőségnek nevezett. Eközben Brenner Kolomann, a Jobbik-Konzervatívok főpolgármesterjelöltje bejelentette: visszalép Vitézy Dávid javára.

Eddig csaknem 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek. Az ajánlásokat szombattól gyűjthetik a jelöltek a június 9-ei választásokra.

Mintegy 2300-zal kevesebben dolgoznak a Magyar Postánál és 354 postahelyszín zárt be 2023-ban – ismertette a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton közölte: azokat a postákat kellett bezárni, amelyeknek a látogatottsága kiemelten alacsony volt.

Mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A falugazdászok áprilistól tanácsadóként szélesebb körben támogatják a gazdálkodók munkáját. A hálózat országosan mintegy ezer ügyfélszolgálati ponttal működik.

Május 8-ától automatikusan 1 millió forintos napi átutalási limitet állít be az internet- és mobilbankból indított átutalásokra az OTP – írja az economx.hu. Az intézkedést a csalók elleni, kiberbiztonsági megfontolással indokolták.

Füst nélküli termékek gyártására új központot hoz létre Pécsen a British American Tobacco dohányipari vállalat. A körülbelül 60 milliárd forintos beruházással 450 új munkahely jön létre.

További légvédelmi rendszereket küldenek Ukrajnának a NATO tagállamai. Erről a védelmi miniszterek állapodtak meg. Jens Stoltenberg, a katonai szövetség főtitkára a NATO–Ukrajna Tanács virtuális egyeztetése után elmondta: a Patriot légvédelmi rendszereken kívül vannak más fegyverek is, amelyeket a szövetségesek biztosítani tudnak Kijev számára.

Az Ukrajnának nyújtott katonai segítség felgyorsítását szorgalmazta a hét legfejlettebb ipari országot tömörítő G7 csoport. A Capri szigetén rendezett tanácskozás résztvevői felszólították Kínát, állítsa le az orosz hadiiparnak nyújtott támogatást, ha jó kapcsolatokat akar a Nyugattal.

Irán nem akar eszkalációt Izraellel – mondta interjújában az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov úgy értesült, hogy Irán nem tud nem reagálni a nemzetközi jog és a diplomáciai képviselet státuszának durva megsértésére, de eszkalációt nem akar. Az orosz diplomata ismét kifejezte Oroszország készségét, hogy tárgyaljon Ukrajnával, ugyanakkor visszautasította, hogy az ukrán elnökkel ez létrejöhetne. Az Irán és Izrael közötti feszültség növelésének elkerülésére szólított fel a Finnországban tárgyaló Európai Bizottság elnöke is.

Két ciszjordániai zsidó szervezet és négy magánszemély elleni büntetőintézkedésről döntött az Európai Tanács a palesztinok elleni súlyos emberi jogi visszaélések miatt. A testület határozottan elítélte a szélsőséges telepesek által elkövetett erőszakcselekményeket.

Mintegy 85 kilométer hosszú tengerparti élőlánccal követeltek megállapodást a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok családtagjai a túszok kicserélésért – jelentette a The Times of Israel. Izraelben jelenleg 129 olyan embert tartanak számon, akik a Hamász fogságában vannak, de többen közülük már biztosan nincsenek életben.

A horvát államfő alkotmányellenesen vett részt parlamenti választás folyamatában az alkotmánybíróság szerint, ezért nem lehet kormányfő. Zoran Milanovic államfő a döntést egy államcsíny előkészítésének nevezte.

Várhatóan figyelmeztetést ad ki egy köhögés elleni szirup miatt a WHO. A Johnson and Johnson cég készítményéről van szó, mert a szer nigériai készleteiben mérgező vegyületeket találtak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×