eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Nyitókép: Pexels

Költségvetési biztosokat kaphatnak a kórházak

Sajtóhírek szerint már ősszel megérkezhetnek az egyetemi kancellárokhoz hasonló költségvetési biztosok a kórházakba. A Magyar Kórházszövetség egyelőre nem kívánt reagálni a felvetésre.

Kora ősszel költségvetési felügyelőket küld a gazdasági tárca a kórházakba – értesült a Népszava. Amint a lap fogalmaz, e felügyelők széles körű jogosítványokat kapnának, például a főigazgatók csak engedélyükkel vállalhatnának bármiféle kötelezettséget.

Varga Mihály pénzügyminiszter június végén jelentette be az ATV-nek nyilatkozva, hogy kezdeményezni fogja, hogy legyenek költségvetési felügyelők a kórházaknál. "Volt olyan időszak, amikor már kirendeltünk ilyenek embereket bizonyos kórházakhoz. Az adósságot teljesen ők sem tudták felszámolni, de jelentősen tudták javítani a kórházak gazdálkodását".

Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Hírlapnak nyilatkozva azonban néhány napja úgy fogalmazott, hogy az illetékes államtitkárság nem szeretne hagyományos kancelláriát, vagyis ilyen típusú ellenőrzési struktúrát bevezetni a kórházaknál, mivel – mint mondta – nem lehet ezeknél az intézményeknél uniformizáltan korlátozni a forrásfelhasználást, mindegyiknek más a problémája, más a portfóliója a gyógyításban, a szigorú fiskális megszorítás pedig a gyógyítás szabadságát is korlátozná.

Három koncepcióról írnak

A Népszava információi alapján mégis három koncepció lehetséges: az elsőben minden intézményhez küldenének költségvetési felügyelőt, a második értelmében több azonos területen lévő intézmény kaphatna közös „kancellárt”, a harmadik szerint pedig csak azokba az intézményekbe delegálnának kincstári szakembert, amelyeknek lejárt adóssága több, mint az éves bevételük tíz százaléka.

Az InfoRádió felkereste az ügyben a Magyar Kórházszövetséget, amely – mivel az elképzelés részletei még nem ismertek – nem kívánt reagálni a sajtóhírekre.

Címlapról ajánljuk

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×