eur:
388.97
usd:
361.23
bux:
68685.2
2024. május 7. kedd Gizella
A szaúdi vezetésű koalíció légicsapásában megsebesült jemeni civilek egyikét műtik egy szanaai kórházban 2019. március 13-án. A nemzetközileg elismert jemeni kormányt támogató koalíció két nappal korábbi légicsapása legkevesebb huszonkét ember, köztük több gyerek életét követelte az ország északi részén, Haddzsa tartományban.
Nyitókép: MTI/EPA/Jajha Arhab

Teljesen átalakítják a kórházak finanszírozását

Egy hónap alatt 1,2 milliárd forinttal nőtt a Honvédkórház adóssága - derült ki a Magyar Államkincstár február végi adataiból. Az egészségügyi intézményeknél február végére összesen 23 milliárd forintnyi tartozás halmozódott fel.

A januári 1 milliárd forintos tartozás után február végére 2,2 milliárd forintra nőtt a Honvédkórház adóssága – derült ki a Magyar Államkincstár adataiból, amelyeket a Világgazdaság szemlézett. A Honvédkórház így a második legnagyobb adóssággal rendelkező intézmény. A Péterfy Kórház 2,1 milliárd forinttal, a Békés Megyei Központi kórház 1,3 milliárddal, a Szent János kórház pedig 1 milliárd forinttal tartozik.

Az egészségügyi intézményeknél összesen több mint 23 milliárd forintos tartozás halmozódott fel, ennek legnagyobb része a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben áll fenn.

A kórházak adóssága annak ellenére ilyen magas, hogy a 2019-es évet elvileg konszolidált állapotban kezdték – ahogy az emberi erőforrások minisztere még tavaly novemberben ezt közölte. Kásler Miklós akkor azt mondta, hogy a kormány kiegyenlítette a kórházak 55 milliárd forintos felhalmozódott tartozását.

Pályázat több kórházigazgatói posztra

Sajtóinformációk szerint a kórházi tartozások kétharmadát 28 kórház hozza össze, Kásler Miklós miniszter pedig 10 intézmény vezetőjét lecserélné. A Népszava azt írja: a kórházigazgatók körében pánik tört ki, és a vezetők politikai befolyásukat próbálják latba vetni, hogy a helyükön maradhassanak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) ezzel szemben azt közölte, hogy a tárcavezető arról beszélt: a kórházigazgatók nagyobbik része csupán megbízással vezeti intézményét, ezért a közeljövőben számos helyen pályázatot írnak ki a kórházigazgatói posztra, hogy a nyertesek már kinevezéssel, nyugodtan végezhessék munkájukat. A közleményben hangsúlyozzák: a kormány elkötelezett abban, hogy rövid időn belül megoldja a kórházfinanszírozás problémáit, amelyhez a finanszírozás teljes átalakítására van szükség.

Idén egyébként eddig egy igazgatócsere történt: a Szent János kórház élén Kázmér Tibor helyét Takács Péter vette át – ezt erősítette meg az egészségügyi államtitkár, Horváth Ildikó. Azt mondta, hogy a Szent János Kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb egyesülése nagy munkával jár, közel 250 ezer ember ellátását kell közben zavartalanul megoldani, a kórházakat fejleszteni.

Javaslat a kórházak gazdálkodásának átalakítására

A kórházak adósságát rendszeresen rendezi a kormány, de a probléma állandó. 2018 végén 55 milliárd forintot, 2017-ben 56 milliárd forintot, 2016-ban 45 milliárdot és 2015-ben csaknem 60 milliárdot fizetett ki a kormányzat a kórház-konszolidációra.

Kásler Miklós még tavaly év végén az InfoRádiónak azt mondta: felülvizsgálnák a kórházak gazdálkodását, hogy csökkenjenek az adósságok. "Úgy gondolom, hogy a következő év legelején elkészül az EMMI és a Pénzügyminisztérium szakemberei által közösen készített módszertani javaslat. Mivel a deficitek mögötti okok nagyon differenciáltak, ezért az ajánlás is differenciált lesz".

Az InfoRádió érdeklődött az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, arról, hogy hogy áll a javaslat kidolgozása, ha kapunk választ, közöljük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×