eur:
385.93
usd:
355.35
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Bezárnak, összevonnak, feldarabolnak - a szocialisták már ismerik az ágyszámokat

Az MSZP frakció tagjai már megkapták az egészségügyi miniszter kórházlistáját. Nagyon nagy meglepetést nem tartalmaz az egészségügyi miniszter javaslata a kórházi ágyak számáról, bár néhol radikálisabb az aktív ágyak számának csökkentése a korábbi javaslathoz képest.

A lista szerint öt kórház bezárja kapuit áprilistól, így Budapesten nem működik majd a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, a Schöpf-Merei Ágost Kórház.

Megszűnik vidéken a borsodi dialízis center, valamint a Kecskeméti Repülőkórház. Feladataikat más intézmények veszik át.

Osztályok itt-ott

Szocialista körökből azt lehetett megtudni, hogy a svábhegyi gyermekgyógyintézet fejlődésneurológiai osztályát a János Kórház kapja, a gyermek pulmonológiát pedig a törökbálinti kórház, ez utóbbiról azonban még zajlanak az egyeztetések.

Más hírek szerint a kardiológiai ellátás az Országos Kardiológiai Intézethez olvad be, a légúti betegségek kezelését a Heim Pál Gyermekkórházban végzik majd áprilistól.

Háromfelé vágják az OPNI-t

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet háromfelé szakad: osztályai a Nyírő Gyula Kórházba, az Amerikai úti idegsebészetre, és a Semmelweis Egyetem klinikáira települnek. Informátorunk biztosra vette, hogy az említett intézmények képesek befogadni majd a kapacitást.

A Schöpf-Merei Ágost Kórház tevékenységét is átveszi valamelyik kórház a fővárosban, hogy melyik, azt nem lehet tudni. Forrásunk nem tartja kizártnak, hogy magánklinika lesz az épületben.

Mi lesz az épületekkel?

Felmerül a kérdés, hogy mi lesz a svábhegyi gyermekgyógyintézet és az OPNI épületeivel: el lehet-e adni, vagy a korábban elrendelt változtatási tilalom miatt mindenképpen meg kell tartani azokat.

A nagyobbik kormánypárt szerint ez egy jogi harc lesz. Az MSZP eladná az épületeket, a pénzt pedig visszaforgatná az ellátórendszerbe.

Ha nem tudják eladni, valószínűleg üresen állnak majd az épületek, sokan úgy vélik ugyanis, hogy mivel a rendelet szerint meg kell hagyni a kórházi funkciót, nagyon nehéz lesz befektetőket találni az eladáshoz, felújításhoz.

Kórházlista 1. rész
Kórházlista 2. rész
Kórházlista 3. rész
Kórházlista 4. rész
Kórházlista 5. rész
Tizenöt helyen csak ápolnak majd

Átnézve a miniszteri javaslatot, kiderül: tizenöt kórház kizárólag krónikus ellátást nyújthat majd a jövőben, így például a fővárosi Szent Rókus Kórház, a Budai Gyermekkórház, Miskolcon a Szent Ferenc Kórház, valamint a mezőkövesdi, zirci, szikszói, dorogi, sümegi, harkányi, várpalotai, nagykőrösi, sárvári, szentgotthárdi, kapuvári és parádfürdői kórház.

Ezen utóbbi intézménynek Molnár Lajos ugyan nem adott egy darab ágyat sem, az észak-magyarországi régióban a feladatátadások függvényében valószínűleg lesz és lehet majd krónikus ellátás az intézményben.

Felosztanak, egyesítenek

Az értesülések szerint a Budai Gyermekkórház aktív ágyait a Kútvölgyi, a Szent János és a Szent Imre Kórházak kapják majd.

Időközben egyesülni fog a fővárosi Szent László és Szent István Kórház. A két intézmény közös irányítás alatt lenne, így csökkentenék a műszaki és adminisztrációs feladatokat ellátó dolgozók számát.

Összességében Molnár Lajos tartotta magát a törvényben meghatározott számokhoz, és valóban 16 ezerrel kevesebb aktív ággyal, és 9 ezerrel több ápolási ággyal működhetnek majd a kórházak a jövőben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×