eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Navalnij halála és Putyin új háborús tervei az elnökválasztás után. Tálas Péter, Inforádió, Aréna

2024.02.16. 17:00
A műsor támogatója a HOLD - Nem csak vagyont, kockázatot is kezelünk, 1994 óta.

Megölték-e Navalnijt? Váratlan volt-e Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb kritikusának halála kevéssel a márciusi orosz elnökválasztás előtt? Miért tesz az orosz elnök újabb harcias nyilatkozatokat a háborúról? Miért mondja azt, hogy Joe Bident választaná Donald Trump helyett a novemberi amerikai elnökválasztáson? Miért nyilatkozott Tucker Carlssonnak az orosz elnök?

Az elnökválasztás után Moszkva a háború kiterjesztése vagy a békekötés irányában indul el? Két év háború: Oroszország vagy Ukrajna bírja tovább emberrel és fegyverrel? Érdemi nyugati segítség nélkül Ukrajna meddig tudná tartani magát? Az Amerikai Egyesült Államok, az Európai Unió és a NATO akar és tud még több segítséget adni Ukrajnának? Gyorsabban ér-e véget a háború, ha Trump lesz az amerikai elnök? Miért „régimódi” és miért „modern” ez a háború?

Volt-e politikai oka is az ukrán közvéleményben rendkívül népszerű hadseregparancsnok leváltásának? Miért akar Zelenszkij kétoldalú biztonsági megállapodást kötni Németországgal és Franciaországgal? Van esély arra, hogy akár Oroszország, akár Ukrajna elfogadja a jelenlegi frontvonalakat határként? Meg tudja-e tartani a politikai hatalmát Zelenszkij, ha nem tud harctéri eredményt felmutatni?
Mi az Európai Unió és a NATO érdeke és mik a lehetőségeik? Ez a háború valójában nem két éve, hanem tíz éve tart? Jövő februárban is erről a háborúról fogunk beszélni?

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének tudományos főmunkatársa az Inforádió Aréna című műsorában 2024. 02.16-án. A műsorvezető Herczeg Zsolt. Podcast.

×
×
×