eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Hadházy Ákos, a Lehet Más a Politika társelnöke a párt választási eredményváró rendezvényén tartott sajtótájékoztatón a budapesti Danubius Hotel Arenában 2018. április 9-re virradó éjjel. Hadházy Ákos lemondott társelnöki pozíciójáról.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Dúl az LMP-s nyilatkozatháború

Schiffer András és Sallai Róbert Benedek sokmilliós perrel fenyegette azokat, akik visszalépnek - mondta Hadházy Ákos, az LMP távozó társelnöke. Schiffer András cáfolta az elhangzottakat.

Hadházy Ákos csak az LMP társelnöki posztjáról mondott le, de parlamenti mandátumáról egyelőre nem. A 24.hu-nak adott interjúban azt mondta: csak addig folytatja, amíg nincs meg a veszélye, hogy díszletellenzék legyen.

„Jogos a kérdés, hogy lehetett-e volna együttműködni eredményesebben az ellenzéki oldalon. Szerettem volna, azon is dolgoztam, hogy még több helyen történjen meg a visszalépés az esélyes ellenzéki jelölt javára, aminek igazából akkor lett volna értelme, ha a Jobbik is benne lett volna. Részletkérdés, de jogos. Nagyon komolyan mondom:

ennél sokkal fontosabb kérdés az, hogy az ellenzékről elhitte-e a közvélemény, hogy meg akarja újítani az országot. Nem tudtuk őket meggyőzni”

- mondta Hadházy Ákos. Az LMP 6,99 százalékot szerzett, egy egyéni körzetet nyert meg, így várhatóan nyolc képviselője lesz a parlamentben.

Arra a felvetésre, hogy LMP-s jelöltek miért nem léptek vissza több körzetben, azt mondta: visszalépni csak az egyéni képviselő tud, nincs olyan, hogy a párt megmondja. „Ráadásul Schiffer András és Sallai Róbert Benedek sokmilliós perrel fenyegette azokat, akik visszalépnek. Ez persze nyilvánvalóan képtelenség és az elnökség nagy többséggel le is szavazta ennek lehetőségét. Azonban sok jelöltünk mégis tartott attól, hogy mi van, ha Schiffer betartja az ígéretét. De ahogy említettem – és az eredmények az LMP elnökségét igazolják –: az együttműködéseknek akkor lett volna igazi értelme, hogy ha nagyon széles körű lett volna, a Jobbik azonban sem itt, sem az országban máshol nem lépett hátra” - fejtette ki.

Jelezte, azért is mondott le az LMP társelnöki posztjáról, mert nem tudott meggyőzni a saját pártjában sem mindenkit, sem a többi ellenzéki pártot, hogy „az a méreg, amit a Fidesz évek óta csepegtetett a társadalomba és a politikai ellenfeleibe, az halálos is lehet. Ez a halálos méreg a gyűlölet mérge."

A választók jól érzékelték, hogy az ellenzéki pártok tagságának egy része jobban utálja a másik pártot, mint a kormányt – tette hozzá.

Lemondása nem azt jelenti, hogy bármit feladna és megszabadulna tőle a kormányoldal.

„Több dolgot át kell gondolnom. Nem lehet olyan formában folytatni a politizálást, ahogy eddig tették az ellenzéki pártok” - emelte ki Hadházy Ákos, és hozzátette: meg kell találni azt a formát, azt az ellenzéki viselkedési formát, hogy nehogy eljátsszák, van egy parlament, van a kormányoldalnak egy ellenzéke, de a kormányoldal gyakorlatilag nem váltható le.

Az LMP-s politikus közölte azt is, tud olyan esetekről, amikor pénzt kínáltak kormányoldalról ellenzéki politikusnak, hogy utóbbi ne lépjen vissza, így gyengítse a kormányváltás esélyét. De ha megijed az ember ettől a rendszertől, akkor semmit nem tud elérni – hangsúlyozta.

Cáfolta Hadházy Ákos szavait Schiffer András. Az LMP korábbi társelnöke az MNO-nak azt mondta: ő soha senkit nem fenyegetett meg semmivel. A történet ott kezdődött – mint kifejtette –, hogy amikor az első LMP-s jelölt visszalépett az MSZP-s Kunhalmi Ágnes javára a XVIII. kerületben, a párt automatikusan elesett 150 millió forintos állami kampánytámogatástól. Schiffer András szerint ekkor kértek tőle, illetve több ügyvéd kollégájától is jogi szakvéleményt, hogy a pénz elbukása miatt felmerül-e a polgári jogi felelősség kérdése. Mint monda, ő maga nem adott erről szakvéleményt, több kollégája viszont igen. Ám leszögezte, hogy ezek szakvélemények, nem pedig fenyegetések.

Schiffer András kiemelte, hogy ő az egyéni jelöltek közül senkit sem keresett meg. Egyetlen jelölt volt, aki kikérte az ő tanácsát, neki el is mondta a véleményét, az érintett azonban visszalépett. Az LMP vezetésétől már korábban visszavonult politikus azt is hozzátette, hogy fontolgatja a jogi lépéseket Hadházy Ákossal szemben.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×