eur:
394.67
usd:
355.37
bux:
72401.82
2024. szeptember 6. péntek Zakariás
Nyitókép: Pixabay

Generációk csatája: új pártvezért keresnek a brit konzervatívok

A vesztes júliusi választások után csak most jött lendület be a brit konzervatív párt vezetőválasztó kampánya. A héten tartották az első fordulót, amelyben jelenleg a volt belügyi államtitkár és az egykori üzleti miniszter a két jelölt.

A július 4-i választás előtt a brit konzervatívok arra fordítottak sok energiát, amire mindig is: a belviszályokra. Akkor azt volt a téma, hogy ki az igazán hithű tory, Rishi Sunak túl puha-e és elveszíti-e a választást. Elveszítette. Úgy tűnt, a párttagság nyaralással próbálta feledni a bút (ez nem korrekt, sokan az országot járták és híveket toboroztak), és most kezdődött meg a távozását bejelentő Sunak utódjának kiválasztása a pártvezéri posztra.

Az első forduló után Robert Jenrick egykori belügyi államtitkár áll az élen

– akinek az illegális migrációval kapcsolatos nyilatkozatai egyre keményedtek a hónapok során. Ő az, aki azt ígéri, hogy kivonja Nagy-Britanniát az Európai Bíróság hatálya alól. A nagy vesztes, a migránsok és tüntetők elleni szintén kemény szólamairól ismert Priti Patel egykori belügyminiszter. A valóságshow-k nyelvezetét idézve, őt szavazták ki a házból.

A második legtöbb szavazatot kapta Kemi Badenoch egykori üzleti miniszter, a toryk egyik üdvöskéje. Mindezt annak ellenére, hogy nem őshonos angol származású, hanem a konzervatív ideológiát magáévá tévő színesbőrű politikus, aki a parlamentben rendszeresen nekiment a woke ideológiának és azt mondta a panaszkodóknak:

Európában Nagy-Britannia az az ország, ahol a legjobb feketének lenni.

Versenyben maradt még James Cleverly, volt brit külügyminiszter, előtte a belügyi tárca gazdája, Tom Tugendhat, az árnyékkormány biztonsági államtitkára, aki főleg az Oroszországgal és Kínával szembeni hajthatatlanságáról ismert és Mel Stride volt munka- és nyugdíjügyi államtitkár.

Az 51 éves Tugendhat „fiatal arcnak” állítja be magát. A volt katona azt ismétli, hogy a régi tory gárdának most már át kell adnia a helyét. A vezetőválasztás is tükrözi ezt a generációs szakadékot: most négy, másodvonalbeli és egy tapasztalt volt kormánytag tory áll szemben egymással, a „fiatalok” közül kettő kora negyvenes.

A fiatal vonalat támogató néhány képviselő nyílt levelet írt, amiben azt fejtegeti, hogy vezetői válság van, de a lakosságnak nem a párt politikájából, hanem a pártból lett elege. „A következő vezérnek meg kell reformálnia a pártot, helyreállítani a jóhírét és radikális konzervatív ajánlattal kell előállnia a következő választásokon” – írták.

Az öt fennmaradó jelölt közül kedden szavaznak ki egy továbbit a párttagok,

majd október 9-10 között kiesik további kettő. Ezek után csap össze a két fennmaradó aspiráns, akik közül választanak a párttagok október 31-ig. Azt, hogy ki lesz a brit konzervatív ellenzék új vezére (egyben miniszterelnök-jelöltje), november 2-án jelentik be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Zelenszkij magyarázatot adott a fejcserékre, az ukrán főparancsnok megvédte a kurszki offenzívát – Háborús híreink pénteken

Zelenszkij magyarázatot adott a fejcserékre, az ukrán főparancsnok megvédte a kurszki offenzívát – Háborús híreink pénteken

Volodimir Zelenszkij csütörtök esti videóüzenetében magyarázatot adott arra, miért volt szükség az elmúlt napokban látott jelentős kormányátalakításra. Az ukrán elnök elmondta, az a cél, hogy a kormányzati intézmények olyan aktívak legyenek, amennyire csak lehetséges, jóval aktívabbak, mint korábban. Eközben Olekszandr Szirkszkij, az ukrán haderő főparancsnoka a CNN-nek adott exkluzív interjújában elmondta, azért volt szükség az augusztus 6-án kezdődött kurszki offenzívára, mert Oroszország új támadást tervezett Ukrajna ellen Kurszk felől. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×