eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay.com

Három év, és Bajorországban lőttek a benzines BMW-nek

Az ikonikus német autógyártó megkezdte müncheni fő üzeme átalakítását. A 650 millió eurós befektetés nyomán 2027-től már csak elektromos kocsikat állít elő a gyár.

A BMW müncheni központjában forradalmi változásokra készülnek. Négy új épületet húznak fel, köztük egy új összeszerelő üzemet, ahol már kizárólag elektromos meghajtású autók gördülnek majd le a futószalagról.

A „hagyományos”, azaz belső égésű motorok gyártását Nagy-Britanniába és Ausztriába telepítették át, miközben a telep 1200 dolgozóját vagy átképezték, vagy máshová helyezték át.

Európában az autógyártókat is érinti a kormányok és az unió „nettó zéró” emissziós célkitűzése. Nagy-Britanniában pedig az újévtől az évente eladott új autók 22 százalékát elektromos kocsiknak kell kitenniük, máskülönben a gyártó büntetésre számíthat.

Más cégekkel szemben a BMW nem szabott meg saját céldátumot a belső égésű motoros autók gyártásának leállítására, de – a többiekkel együtt – szembe találta magát azzal az EU-s rendelkezéssel, amely 2035-től gyakorlatilag megtiltja az új benzines és dízeles kocsik eladását – emlékeztet a Reuters.

Átállás a gyártásban, de a vevők nem kapkodják a kocsikat

Tavaly a BMW által eladott kocsik 15 százaléka volt teljesen elektromos üzemű. A cég azt tervezi, két év múlva az arány már egyharmad lesz. Közben azonban az előrejelzés szerint az idén csak 2,5 százalékkal nőnek az EU-ban az új autók eladásai – ami visszaesés a tavalyi 12 százalékhoz képest.

A Mercedes-Benz és a Volkswagen is figyelmeztetett az elmúlt hónapokban, hogy nem úgy alakulnak az elektromos hajtású járművek eladásai, ahogy számítottak rá. Az okok között a fogyasztókat sújtó gazdasági nehézségeket említették, miközben épp csak elkezdtek helyreállni a korábban akadozó ellátási láncok.

Debrecenbe kellett menni

A BMW által tavaly szeptemberben bemutatott és a közkedvelt 3-as széria méretével megegyező „Neue Klasse” elektromos kocsi egy több milliárd eurós beruházás eredménye.

Az új kategóriával a BMW fel akar zárkózni a Teslához és az elektromos kocsik gyártásában élen járó más cégekhez is.

A Neue Klassét 2026-tól gyártják majd Münchenben, miközben Debrecenben már 2025-től, majd később a kínai Senjengben és a mexikói San Luis Potosiban is. 2027 lesz tehát az az év, amikor a BMW otthonában 75 év után végleg leáll a belső égésű motoros autó gyártása.

Egy korszak ér véget

A müncheni üzemet 1918-ben alapították. Az első években repülőgépmotorok készültek ott, majd 1922-től harminc éven át motorkerékpárok gyártásával foglalkozott. Az első BMW autó az 1952-ben elkészült 501-es modell volt. 1962-ben kezdték el gyártani az első Neue Klasse kocsikat.

Mint a regit.cars ágazati oldal megjegyzi, jelenleg az üzem különböző, belső égésű motor által hajtott autók mellett az elektromos i4-es modelleket gyártja – naponta körülbelül 1000 kocsit.

A most bejelentett tervek nyomán radikálisan megváltozik a gyártási folyamat is a BMW-nél. Milan Nedelijkovic gyártási főnök, az igazgatótanács tagja elmondta, hogy a cél az összes gyártási tevékenység leegyszerűsítése. Ezért a jövőbeli BMW-k kevesebb komponenst kapnak, míg a gyártást digitalizálják. Közben úgynevezett kiterjesztett valóság (AR) technológiával fogják folyamatosan figyelni a kocsik minőségét.

Nedelijkovic szerint ezzel 2025-ra 25 százalékkal csökkennek majd a gyártási költségek 2019-hez képest. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az új elektromos kocsik olcsóbbá válnának a „hagyományos” járművekhez képest – teszi hozzá a uk.motor1 portál.

Közben a BMW közölte: addig nem akar hátat fordítani a belső égésű motoroknak, amíg ezt az európai uniós direktívák lehetővé teszik. A cél az, hogy termékek széles skáláját kínálják, és „ne zárjanak ki senkit”.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×