eur:
389.31
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Izraeli katonák a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei által használt alagútban, a Gázai övezet északi részén fekvő Bét-Hanúnban, az erezi határátkelőhely közelében 2023. december 17-én. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Ariel Schalit

Akkora alagutat találtak Gáza alatt, amiben egy jármű is elfér

Az izraeli hadsereg akkora gázai alagutat talált, amelybe autók is befértek, miközben otthon vita folyik arról: milyen körülmények közt öltek meg három, kiszabadításra váró túszt. Mindkét fél jelezte: „nyitott egy újabb tűzszünetre”.

A Gázai övezetben harcoló izraeli erők szerint az eddigi legnagyobb Hamász-alagutat fedezték fel. Egy, a palesztin terrorcsoport által felvett videót is bemutattak, amiben egy jármű halad át a betonfalú építményben, aminek közepén egy keskeny sínpárt látni.

Az alagút bejáratát az északon található Erez határátkelőtől 400 méterre találták meg. Az izraeliek állítása szerint 4 kilométerre terjed ki. A hadsereg szerint innen indított támadások érték őket, „ennek nyomán likvidálták a szabotőröket”. Egy további alagút bejáratát egy gázai gyerekszobában találták meg.

Bét-Hanún, 2023. december 17.
Izraeli katonák a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei által használt alagútban, a Gázai övezet északi részén fekvő Bét-Hanúnban, az erezi határátkelőhely közelében 2023. december 17-én. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
MTI/AP/Ariel Schalit
Bét-Hanún, 2023. december 17. Izraeli katonák a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei által használt alagútban, a Gázai övezet északi részén fekvő Bét-Hanúnban. MTI/AP/Ariel Schalit

Közben záporoznak Izraelre a bírálatok a palesztin polgári áldozatok nagy száma miatt: a Hamász által irányított egészségügyi minisztérium azt állította, hogy a Gázai övezet északi részén található Dzsabalia menekülttábort ért vasárnapi csapásban 90 ember halt meg. Kritikák össztüzébe került a zsidó állam amiatt is, hogy a WHO szerint leromboltak egy észak-gázai kórházat és megöltek nyolc beteget.

„Nagyon aggódunk a belső menekültek miatt, akik a Kamal Advan kórházban húzódtak meg. A gázai egészségügyi rendszer már így is térdre kényszerült, és egy további, minimálisan működő kórház elvesztése súlyos csapás” – nyilatkozta a WHO főigazgatója, Tedrosz Gebrejeszusz, aki szerint több kórházi dolgozót őrizetbe vettek az izraeliek.

Mindeközben Izraelben eltemették a 26 éves Alon Shamrizt, aki egyike volt annak a három, Hamász által elrabolt túsznak, akiket a kimentésükre érkező izraeli katonák tévedésből megöltek. Egy katonai szóvivő elismerte, hogy

az épületek ablakaiból, ahol a foglyok voltak, „SOS” és „Segítség, három túsz” héber feliratú fehér lepedőket lógattak ki.

Az első két huszonéves férfit egy magát fenyegetve érző katona terroristának minősítette, majd lelőtte. A harmadik férfi megsebesült, fedezéket keresett egy közeli épületben, héberül segítséget kért, de egy újabb sorozat végzett vele. Több izraeli katona is a fegyverhasználati szabályzatot okolta az incidensekért.

Közben egyiptomi biztonsági források azt mondták a Reutersnek, hogy

Izrael és a Hamász is „nyitott egy újabb tűzszünetre és fogolycserére”, de vita van arról, hogyan léptessék érvénybe.

A Hamász egyedül akarja meghatározni a szabadon bocsájtandó túszok listáját, továbbá azt követeli, hogy Izrael vonuljon meghatározott határvonalak mögé. Az izraeliek utóbbiba nem mentek bele, de abba igen, hogy a Hamász egyedül döntse el, ki kerül a listára – feltéve, ha időpontot javasolnak a tűzszünetre és beleegyezik, hogy Izrael határozza meg a tűzszünet időpontját és időtartamát.

Szakértők szerint a három túsz tévedésből történt megölése után növekszik a nyomás Benjamin Netanjahu miniszterelnökön, hogy helyezze előtérbe a túszok kiszabadítását.

A Sky News szerint nemcsak a túszok családtagjai, hanem az amerikai kormány részéről us, amellyel egyre nagyobbak a nézetkülönbségek a háború utáni Gázról. Az izraeli kormányfő ismét határozottan elvetette az önálló palesztin állam lehetőségét, amit viszont Washington a rendezés részének tart.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×