eur:
389.12
usd:
363.64
bux:
68262.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Szövetség - MKP Platform/Facebook

A Magyar Szövetség vezetése sem örülne Ukrajnának az EU-ban

Az európai uniós csúcstalálkozóra időzítette Ukrajna uniós csatlakozásáról alkotott véleményének ismertetését Szlovákiában a Magyar Szövetség pártelnöke és alelnöke. Forró Krisztián és az alelnöki posztot alig egy hete betöltő Gyimesi György nem támogatja a csatlakozási tárgyalások megkezdését, még az ukrajnai magyarok kérése ellenére sem. A pártelnök arról beszélt, Ukrajnának ugyanúgy teljesítenie kell a csatlakozási feltételeket, mint az unióba korábban belépő országoknak.

„Az európai uniós tagság feltételei egyformán vonatkozzanak minden, az unióhoz csatlakozni kívánó országra” – ez volt a témája a Magyar Szövetség párt pozsonyi sajtótájékoztatójának, ahol a székében múlt szombaton megerősített Forró Krisztián pártelnök és Gyimesi György, a párt alelnöke tájékoztatott.

A pártelnök azonban azt is közölte, hogy Ukrajna ügyében egyelőre nem alakult ki közös álláspont a párton belül, így a sajtótájékoztatón megfogalmazott vélemény csupán az alelnök és az ő véleménye, nem a párté. Ukrajna helyzetével legutóbb a párt kongresszusa foglalkozott, az általa elfogadott politikai nyilatkozat a béketárgyalások mielőbbi megkezdését sürgette, nemzetközi részvétellel.

„Ukrajnának az az igyekezete, hogy csatlakozzon az Európai Unióhoz, teljesen jogos igyekezet, ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy ez természetesen feltételekhez kötött.

Annak idején, amikor Szlovákia az unió tagja szeretett volna lenni, nekünk is feltételeket kellett ehhez teljesítenünk. Jogos elvárás, hogy az új tagországok is teljesítsék ezeket a feltételeket.” – fogalmazott a pártelnök Forró Krisztián.

A párt alelnöke szerint az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdése Ukrajnával csak üres gesztus lenne. „Ukrajnának sokkal jobban segítene a béke, mint az üres politikai gesztus és a fegyver. Ukrajna államcsőd közelében áll, az uniós és külföldi támogatások nélkül valójában már csődöt mondott volna.

Egy ilyen országot nem szabad beengedni az Európai Unióba”

– mondta Gyimesi György.

Az alelnök több olyan feltételt felsorolt, amit az országnak az unióhoz való csatlakozása előtt teljesítenie kellene. Elsőként az egy főre jutó GDP szintjét említette, melynek szerinte 4 ezer euróról 10 ezer euróra kellene növekednie Ukrajnában. Gyimesi szerint túl sokba kerülne, ha az állam csatlakozna az Európai Unióhoz, ráadásul a mezőgazdasági támogatások egy jelentős része is oda irányulna, hiszen óriási agráriparral rendelkező országról van szó. Gyimesi azt állítja, az ukrán termőföld nagy része nem ukrán, hanem amerikai tulajdonban van, így az uniós források szerinte a tengerentúlra vándorolhatnának. De úgy véli, az uniós döntéshozatali rendszerben is problémát jelentene, ha Ukrajna belépne. Azt is megemlítette, hogy az Ukrajnában dúló háború miatt nem világos, hol vannak most az ország határai.

A Magyar Szövetség elnöke és alelnöke is elutasítja Ukrajna katonai támogatását is, Gyimesi ugyanakkor elismerte, azt nem lehet megakadályozni, hogy a szlovákiai védelmiipar piaci alapon továbbra is fegyvert szállítson Kijevnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×