eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
LEIRIA, PORTUGAL - JULY 2: Leonel Costa, owner, and 31-year-old dog Bobi pose with Guinness World Record certificates in Leiria, Portugal on July 2, 2023. Bobi holds the Guinness World Record for the oldest living dog and has never been chained or leashed and has always enjoyed free roaming in the forests and farmland surrounding his owners house. (Photo by Luis Boza/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Luis Boza/Anadolu Agency via Getty Images

Mitől élt ilyen sokáig a világ legöregebb kutyája?

A közelmúltban szenderült jobblétre a világ legidősebb kutyája. Bobi Portugáliában élte le kalandos életét, és családja megosztotta kutyaévekben rendkívül hosszú élete titkát. Viszont nem mindenki hisz a szép történetben.

Emberi években is szép kort élt meg – családja nagy örömére – Bobi, egy fajtiszta portugál masztiff (Rafeiro do Alentejo). A jószágokat őrző és a házat védő kutya 31 évet töltött gazdája családjával, ami kutyaévekben számolva 217 év.

Otthona a Portugália nyugati partvidéke közelében fekvő Conqueiros falu volt, ahol a család elmondása szerint a legtöbb időt a kiskertben töltötte, „macska barátai” társaságában.

A kutyának csodájára jártak, és az egyik gyakori látogató, a halálát bejelentő Karen Becker állatorvos volt. „Tegnap éjszaka, ez az édes fiú megkapta a szárnyait” – írta a közösségi médiában. „Isten veled, Bobi, megtanítottál mindent a világnak, ami a te dolgod volt.”

Bobi február 2-án vált világhíressé, amikor a Guiness rekordok könyve hivatalosan a világ legöregebb kutyájának mondta ki.

"Ha nem bújik el, nem él ennyit"

Annak ellenére, hogy szép kort élt meg, máshogy is történhetett volna. Gazdája, Leonel apja nem akarta megtartani a négy kutyakölyköt, mivel túl sok háziállatuk volt és elvitték őket elaltatni. Csakhogy Bobi a tűzifa közé bújt abban a sufniban, ahol született.

A most 38 éves Leonel és testvérei egy ideig titokban tartották a kutyakölyök létezését, és amikor fény derült a dologra, a család befogadta.

Olyan népszerű lett, hogy február 2-án, a 31. születésnapjára száz vendég érkezett. Bobi ekkor már nehezen járt és a látása is megromlott. Öt évvel korábban pedig állatklinikára került, mert légzési nehézségei támadtak és összerogyott. Ezenkívül azonban – a család szerint – kutyabaja volt.

Amitől jó és hosszú a kutyaélet

A Costa család erre nem szolgált tudományos magyarázattal (szemben az ELTE tudósaival, akik az InfoRádióban elmondták, milyen kutyák élnek tovább). Viszont Leonel Costa szerint

a nyugodt békés vidéki élet és az a tény, hogy Bobi „azt ette, amit mi”, hosszúra nyújtotta az életét.

Illetve majdnem ugyanazt, mivel az ételt a számára beáztatták, hogy ne legyen annyira fűszeres.

És a talán az is segített neki megérni a kutyamatuzsálemi kort, hogy soha nem kötötték láncra vagy pórázra.

Emellett valami lehetett a családi génekben is: Bobi anyukája is tisztes kutyakort, 18 évet élt meg és a család egy másik ebe 22 évig volt velük.

Vannak viszont kétkedők

Bobi életkorát azonban egyesek megkérdőjelezik. James Cellini állatorvos is közéjük tartozik, és azt mondja, hogy az életében nem látott ilyen hosszú életű kutyát és „bizonyítékairól” egy videót is megjelentetett. "Ez olyan, mint egy szirupos Disney-történet" – mondta arról, hogy a családapa, aki állítólag elásta a többi kölyköt, őt „nem vette észre” és „megkegyelmezett neki”.

Emellett az állatorvos szerint a kölyökkori képein más tónusok láthatók a szőrén, mint később, szerinte ez nem változik ilyen jelentősen, és megkérdőjelezte azt a DNS-tesztelési módszert is, amely alapján a Guiness World Records a világ legidősebb kutyájának nevezte Bobit.

„De ezt a videót nem azért tettem közzé, mert le akarom húzni Bobit vagy azt az örömet, amit a családjának adott” – mondta.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×