eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Vivek Ramaswamy, a Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó amerikai üzletember beszél a Turning Point Action konzervatív szervezet konferenciáján a floridai West Palm Beachben 2023. július 15-én.
Nyitókép: Cristobal Herrera Ulashkevich

Donald Trump távollétében új sztár született

Miközben az amerikai közvélemény Donald Trump és társai formális letartóztatásával volt elfoglalva, Republikánus Pártja próbál az elnökválasztásokra készülni. A szerdai, jelöltállítást megelőző egyik tévévitán feltűnt egy potenciális új csillag, egy 38 éves vállalkozó.

Sok kommentátor mondja azt: hiába erőlködnek a republikánus elnökjelölt-aspiránsok, nem tudják beérni Donald Trumpot. Igen, de arra a lehetőségre is készülni kell, hogy Trump tényleg börtönbe kerülhet.

A maradék mezőny ezért ádáz csatát vív és ennek a csatának volt az egyik helyszíne az aspiránsok első, szerdai tévés vitája. Meglepetésre sokak figyelmét felkeltette egy eddig ismeretlen, 38 éves politikus-jelölt, Vivek Ramaswamy.

A biotechnológiai vállalkozó ugyanis úgy osztotta ki tapasztaltabb politikus ellenfeleit, mintha maga is a tűzkeresztséget megjárt régi róka lenne.

Összemérte erejét Mike Pence volt alelnökkel a „mi a jobb, a friss arc vagy a tapasztalt?” kérdésben, állta a sarat Nikki Haley volt ENSZ-nagykövettel az ukrajnai háború kérdésében, és nem remegett meg a térde a tekintély előtt, amikor „politikai akcióbizottsági bábunak” titulálta Ron DeSantist, Florida állam befolyásos kormányzóját.

Milwaukee, 2023. augusztus 24.
A republikánus párti elnökjelöltségre pályázó Asa Hutchinson Arkansas állam volt kormányzója, Chris Christie New Jersey állam korábbi kormányzója, Mike Pence volt alelnök, Ron DeSantis floridai kormányzó, Vivek Ramaswamy vállalkozó, Nikki Haley korábbi ENSZ-nagykövet, volt dél-karolinai kormányzó, Tom Scott szenátor és Doug Burgum észak-dakotai kormányzó (b-j) a Fox News hírtelevízióban élőben közvetített első hivatalos nyilvános választási vitán a Wisconsin állambeli Milwaukee városban 2023. augusztus 23-án.
MTI/EPA/Jim Vondruska
Milwaukee, 2023. augusztus 24. A republikánus párti elnökjelöltségre pályázó Asa Hutchinson Arkansas állam volt kormányzója, Chris Christie New Jersey állam korábbi kormányzója, Mike Pence volt alelnök, Ron DeSantis floridai kormányzó, Vivek Ramaswamy vállalkozó, Nikki Haley korábbi ENSZ-nagykövet, volt dél-karolinai kormányzó, Tom Scott szenátor és Doug Burgum észak-dakotai kormányzó (b-j) a Fox News hírtelevízióban élőben közvetített első hivatalos nyilvános választási vitán a Wisconsin állambeli Milwaukee városban 2023. augusztus 23-án. MTI/EPA/Jim Vondruska

Mint a Daily Mail tudósítása megjegyezte: a gyors beszédű Ramaswamy, az Ohio-beli Cincinnati-ben született, indiai bevándorló szülők gyerekeként.

A politikusként – és főleg amerikai elnökaspiránsként – fiatalnak számító vállalkozó szereti felemlegetni a konzervatív családi értékeket, azt, hogy az, hogy szülei házasságban éltek, mekkora segítség volt neki és hogy ezt hogyan örökítette át a saját magánéletére.

Ramaswamy, felesége és két kisfia mosolytól duzzadó családi portréja a politikusok által kedvelt családi idill példája. Közben az elnökaspiráns azzal is büszkélkedhet, hogy bár egyszerű sorból származik, először a Harvard, majd a Yale egyetemen tanult és utóbbin ismerte meg orvosi tanulmányokat folytató feleségét.

Azt is be tudja lengetni, hogy egy republikánus tömeg előtt rappelt Eminem egyik slágerére. Egyfajta szemtelen önbizalomra vall, hogy nyíltan elismerte: bár már ötször szavazhatott volna elnökválasztáson, eddig kétszer tette meg és egyszer nem is a két nagy párt jelöltjére, hanem egy libertániusra szavazott. Másodszor viszont már Trumpra.

Konzervatív pedigréjét nem kormányzati tapasztalattal, hanem politizáló bestsellerek írásával alapozta meg. Például az ő tollából származik a Woke Kft, a Céges Amerika Társadalmi Igazságossági Átverése és az Áldozatok Országa: Identitáspolitika, a Rátermettség Halála és a Tökéletességhez Visszavezető Út című művek, amelyekben a liberálisnak tartott oldal kedvenc toposzait, a környezet és szociális tudatosságot támadja.

Az ő krédója: a cégek ne keverjék bele a politikát a pénzügyi döntésekbe. Ezekkel a gondolatokkal gyorsan népszerűvé vált és kapott egy kis hátszelet Tucker Carlson konzervatív médiaszemélyiségtől, aki, még a Fox News-nál dolgozva, meghívta a műsorába.

„Mindenki azt kérdezi, ki ez a fura nevű cingár figura?” – mondta a republikánus tévés vitában. „Igazuk van, nem vagyok politikus” – mondta, majd azzal ment neki ellenfeleinek, hogy az ő tapasztalatuk valójában akadály a számukra.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×