eur:
393.04
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
A francia kormány nyugdíjreformja ellen tüntetnek Marseille-ben 2023. március 18-án. A nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelését előirányzó törvényt a francia elnök parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki, mert elfogadásához nincs biztosítva a többség a nemzegyűlésben.
Nyitókép: MTI/AP/Daniel Cole

Franciaország: nem csitul a nyugdíjreform miatt kitört botrány

A szűnni nem akaró tüntetésekkel a háttérben, kritikus nap elé néz Emmanuel Macron.

A francia parlament ma tűzi napirendre a bizalmatlansági indítványokat. Ezeket azután nyújtották be, hogy a kabinet a Nemzetgyűlés megkerülésével emelte törvényerőre a népszerűtlen nyugdíjreformot. Szvetnik Endre összefoglalója.

A franciák már hetekkel korábban is tiltakoztak az ellen, hogy 62-ről 64 évre emelik a nyugdíjkorhatárt. Amikor azonban a múlt héten a kormány a parlament kihagyásával vezette be a törvényt, három napon át tartó rendbontás tört ki Párizsban és az ország más részein. A törvényhozásban közben két ellenzéki bizalmatlansági indítványt is benyújtottak. Az egyik a centrista Liot csoporttól származott, amelyhez csatlakoztak baloldali pártok. De hasonló indítványt nyújtott be a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés is.

Kommentátorok megjegyezték:

mindezek ellenére nem valószínű, hogy az indítványok átmennek a parlamenten,

hacsak nem fognak össze a szélsőbalos és szélsőjobbos képviselők. A konzervatív Republikánus Párt elutasította az ilyen szövetséget – írta a France 24. Ezek után két képviselője azt közölte, hogy vasárnap fenyegették őket.

Macron elnök érvelése az, hogy ha nem emelik meg a nyugdíjkorhatárt, akkor tönkremehet a nyugdíjkassza. A bírálók szerint viszont a terv igazságtalan azokkal az emberekkel szemben, akik nehéz fizikai munkát végeznek. Hasonlóképp igazságtalan a nőkkel és azokkal szemben, akik nagyon fiatalon állnak munkába.

A médium megjegyzi, hogy a franciák több, mint kétharmada elutasítja a reformot, az elnök tetszési indexe pedig közben 28 százalékra zuhant. A parlament előtti tüntetések miatt a rendőrség szombattól betiltotta a demonstrációkat a közeli Place de La Concorde-on.

A tüntetők erre átvonultak egy másik negyedbe, barikádokat emeltek és kukákat gyújtottak fel.

A könnygázt és vízágyúkat bevető rendőrök, több, mint 80 embert letartóztattak. Nantes városában közben a tüntetők „Halál a királyra!” felirattal vonultak, amivel az elnökre utaltak, Dijonban pedig rá emlékeztető bábut égettek el.

Macron közölte, hogy „reméli, hogy a reform végighalad a demokratikus úton” – azaz a parlament mindkét háza elfogadja azt. Az elnök korábban azt is jelezte, hogy „nem bánt meg semmit” – legalábbis ezt mondták tanácsadói a Le Monde című lapnak. Macron két rossz közül választhatott. Az egyik, hogy a javaslata elbukik a parlamenti szavazáson. Ezért a másikat, az úgynevezett 49.3-as paragrafust választotta, amellyel megkerülheti a parlamentet.

Nemcsak a lépcsőzetesen bevezetendő nyugdíjreform ellenzői tiltakoznak, hanem több szakszervezet is, amelyek jövő csütörtökre hirdettek sztrájkot. Macron pártjának egyik képviselője közben megjegyezte: „egy puskaporos hordón ülünk és most meggyújtottuk a kanócot.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×