eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt elnöke, Igor Matovic, a szlovák parlamenti választáson győzelmet szerző Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom elnöke, Zuzana Caputová szlovák elnök, Veronika Remisová, az Emberekért párt alelnöke és Boris Kollar, a Család Vagyunk párt elnöke (b-j) a pozsonyi elnöki palota előtt 2020. március 14-én, miután az előző nap a szervezetek vezetői megállapodtak a négypárti koalícióról. Védőmaszkot a tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványa miatt viselnek.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlák

Nehéz helyzetben a szlovák miniszter az olajembargó miatt

Szlovákiában az ellenzéki Smer párt kezdeményezi Richard Sulík gazdasági miniszter visszahívását, mert a párt szerint lejáratta magát az orosz kőolajra kivetett szankciókról szóló tárgyalások kapcsán és megkárosította az ország lakosságát. A minisztert néhány koalíciós társa is bírálja.

A Robert Fico vezette Smer párt Richard Sulík gazdasági minisztert tartja a fő felelősnek a kialakult helyzetért, rajta kívül pedig Ivan Korčok külügyminisztert és Eduard Heger kormányfőt. Fico szerint Sulík és Korčok adott alapanyagokat Hegernek a brüsszeli tárgyalások előtt, ahol aztán elárult minden szlovák érdeket, amit csak lehetett.

„Ezért bizalmatlansági indítványt nyújtunk be a gazdasági miniszter ellen a totális pancsersége és a lustasága miatt, és még itt van az a kis semmiség is, hogy megkárosította az ország minden egyes állampolgárát” – jelentette ki Robert Fico, Szlovákia korábbi háromszoros miniszterelnöke. Hozzátette, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő a győztese az Oroszország elleni szankciókról szóló brüsszeli uniós csúcstalálkozónak, mert ő volt az, nem pedig Eduard Heger, aki Szlovákia számára is „elintézte” a mentességet a Barátság kőolajvezetéken érkező orosz kőolaj további szállítására.

A gazdasági miniszter dolgát nehezíti, hogy nemcsak ellenzéki oldalról, hanem néhány koalíciós képviselő részéről is el kell viselnie a bírálatot. Richard Sulíkot ugyanis távozásra szólította fel Gyimesi György kormánypárti képviselő is, amiért a tárcavezető nem alkudott ki jobb feltételeket Szlovákia számára az Oroszországgal szembeni kőolajembargó elfogadása előtt. Gyimesi azt mondta Richard Sulíkról, hogy a tárcavezető „lusta dilettáns”, akinek nincs keresnivalója a tárca élén, mivel az ő felelőssége, hogy

a kőolajembargó feltételei miatt jövőre bezárhatják a pozsonyi Slovnaft kőolajfinomítót.

Gyimesi ezzel arra utalt, hogy a Slovnaft múlt pénteken közölte: az orosz kőolajra vonatkozó európai uniós embargó jövőre ellehetetleníti az olajfinomító exportját, ami a gyártás műszaki minimum alá csökkenéséhez vezet, és a szlovákiai ellátás biztonságát is veszélybe sodorja.

Richard Sulík visszautasította az őt ért vádakat és bejelentette, hogy pártja, az SaS egy ideig nem vesz részt a koalíciós tanács ülésein, annak érdekében, hogy lecsillapodjon a helyzet. A gazdasági miniszter úgy vélekedett, hogy Gyimesi György kritikája tulajdonképpen Eduard Heger ellen irányul, tekintve, hogy az uniós szankciókról szóló megállapodást Brüsszelben a kormányfő írta alá.

A tárcavezető kijelentette, hogy néhány órával a brüsszeli csúcs kezdete előtt figyelmeztette a szlovák kormányfőt annak kockázataira, ha az unió megtiltja az orosz kőolajból készült üzemanyagok exportját. „Azt írta vissza, hogy ő már nem tesz semmit az ügyben, ráhagyja a csehekre és a magyarokra” – jelentette ki Eduard Heger miniszterelnökről Richard Sulík. Hozzátette, szerinte Heger helyesen járt el, amikor támogatta az uniós szankciós csomagot.

A pozsonyi kormányhivatal sajtóközleményben leszögezte: Eduard Heger Brüsszelben elérte, hogy Szlovákia nem marad kőolaj nélkül. „Oroszországból addig érkezik majd a kőolaj, amíg nem lesz teljes értékű alternatívánk” – áll a szlovák kormányfő állásfoglalásában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×