eur:
396.06
usd:
369.31
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Az ügy iratai a bazini bíróság tárgyalótermében 2019. december 19-én, amikor megkezdődik a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított per tárgyalása.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlák

Folytatódik a Kuciak-per, a család és a szlovák elnök is elégedett

„Olyan ez, mint az első reménysugár az igazságosságra Szlovákiában” - mondta a meggyilkolt újságíró jegyesének édesanyja, miután semmissé nyilvánította a Szlovák Legfelsőbb Bíróság a Specializált Büntetőbíróság tavaly szeptemberi döntését.

Semmissé nyilvánította a Szlovák Legfelsőbb Bíróság a Specializált Büntetőbíróság tavaly szeptemberi, Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese meggyilkolásának ügyében hozott döntését. A határozat értelmében újra esély nyílik arra, hogy a vád bizonyítsa, Marián Kočner rendelte meg Ján Kuciak meggyilkolását, Alena Zsuzsová pedig részt vett a megszervezésében. A meggyilkolt újságíró és jegyesének családja elégedett a döntéssel.

Döntött a Szlovák Legfelsőbb Bíróság a Kuciak-perben. Helyt adott az ügyészség fellebbezésének, és törölte a Specializált Büntetőbíróság korábbi ítéletét. Az elsőfokú bíróságnak újra kell tárgyalnia az ügyet. Az elsőfokú bíróság még tavaly szeptember 3-án mentette fel a Kuciak-per két vádlottját, a gyilkosság megrendelésével megvádolt Marián Kočner nagyvállalkozót és a gyilkosság kivitelezésében közvetítői szereppel megvádolt Alena Zsuzsovát. Egyedül a két fiatal, Ján Kuciak és Martina Kušnírová életét kioltó Szabó Tamást ítélték el 25 év letöltendő szabadságvesztésre.

A bírói szenátus 2020 szeptemberében azt állította, hogy a nyomozók, ill. az ügyészség által begyűjtött bizonyítékok nem voltak annyira meggyőzők, hogy azok alapján elítélhessék Kočnert és Zsuzsovát. A felmentés híre akkor ledöbbentette a közvéleményt, mert szinte mindenki tényként kezelte, hogy a lehető legsúlyosabb büntetést szabja ki rájuk a bíróság.

A Speciális Ügyészség ügyésze viszont fellebbezett a döntés ellen, és kérte, hogy több mint tíz új bizonyítékkal egészítsék ki a nyomozati aktát. Az ügyész fellebbezett Szabó Tamás 25 éves börtönbüntetése ellen is, helyette életfogytiglani szabadságvesztést követel. A fellebbezés indoklásában az ügyész több pontban is bírálta az elsőfokú bíróság döntését, mely véleménye szerint logikátlan, és nem vette figyelembe az összes rendelkezésre álló bizonyítékot. A tavaly szeptemberi ítélethirdetés óta egyébként Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát is elítélték más bűncselekmények miatt. Zsuzsová Basternák László ógyallai polgármester 11 évvel ezelőtti meggyilkolása miatt kapott 21 évet, Kočnert pedig 19 éves szabadságvesztésre ítélte a bíróság egy váltóhamisítási ügyben.

Jozef Kuciak, a meggyilkolt újságíró édesapja elégtételként tekint a Legfelsőbb Bíróság frissen meghozott döntésére. Reméli, hogy a specializált bíróság ezúttal igazságosabb döntést fog hozni. „Nem viselném el, ha mindent elölről kellene kezdeni” – jegyezte meg a 2018-ban meggyilkolt oknyomozó újságíró édesapja.

Zlatica Kušnírová, a meggyilkolt Martina Kušnírová édesanyja is úgy gondolja, a Legfelsőbb Bíróság most meghozott döntésével győzött az igazság. „Olyan ez, mint az első reménysugár az igazságosságra Szlovákiában” – fogalmazott a döntéshozatal után, és hozzátette, kész tovább küzdeni, és bízik benne, hogy a folytatódó perben elítélik a vádlottakat. A végleges döntésre azonban még hónapokig, nem kizárt, hogy több mint egy évig is várni kell.

Az üggyel kapcsolatban megszólalt a szlovák államfő, Zuzana Čaputová is, aki úgy véli,

a Szlovák Legfelsőbb Bíróság határozata és a per folytatása nagyon fontos lépés az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom visszaszerzése érdekében.

A több mint három éve történt újságírógyilkosság a szlovák történelem mementójává vált. A gyilkosságot a vádirat szerint Marian Kočner bosszúból rendelte meg, amiért Ján Kuciak a gazdasági bűncselekményeiről cikkezett. A tragikus esemény után tüntetéssorozat indult Szlovákiában. Ezek voltak az önálló ország 1993 óta íródó történetének legnagyobb tömegmegmozdulásai.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

A kínai miniszterelnök canberrai látogatása a két ország közötti diplomáciai viszony helyreállításának betetőzése – mondta az InfoRádióban Salát Gergely sinológus. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa hozzátette: a kínai vezetés pontosan tudta, hogy a korábban kirótt kereskedelmi szankciókkal sokat árthat az ausztrál gazdaságnak, mostanra azonban mindkét fél belátta, jobb a békesség.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×