eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Donald Trump republikánus párti amerikai elnök tüntető támogatóinak egy csoportja a Rotundában, miután betörtek az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án. A támadás miatt félbeszakították a kongresszus két házának ülését, amelyen várhatóan hivatalosan is véglegesítik a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i amerikai elnökválasztás eredményét.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Több Trump-támogató elveszítette az állását az ostrom után

Előfordult az is, hogy két nőt nem engedtek repülőre szállni, míg a Twitter tisztogató akciót hajtott végre.

Rick Saccone, a pennsylvaniai törvényhozás egyik volt képviselője múlt szerdán videóra vette, hogy Donald Trump elnök hívei betörtek a parlamentbe.

„Megpróbáljuk elzavarni az összes gonosz embert és a csak nevükben republikánusokat, akik elárulták az elnökünket. Elzavarjuk őket a hivatalukból” – mondta a Facebookra posztolt videójában. Később azt állította: nem támogatta az erőszakot, „a citadella ostromának emlegetése metafora volt”.

Saccone 21 éven át dolgozott politikatudományi segédprofesszorként a pennsylvaniai Saint Vincent College-ban. Másnapra több száz halálos fenyegetést és bírálatot kapott, és kénytelen volt felmondani. Azt mondta a Reutersnek, hogy

a szólásszabadság jogával élt, és hogy túl komolyan vették a videóját.

A washingtoni tömegjelenetekben azonban öt ember meghalt.

Több más Trump-párti tiltakozó is fényképeket és felvételeket készített. Egyesek nem viseltek maszkot, ami megkönnyítette politikai ellenfeleik számára, hogy azonosítsák őket.

A Pentagon „hazai terrorizmus” miatt 25 esetében indított nyomozást, az FBI pedig azt kéri a polgároktól, jelentsék, ha tudják, ki vett részt az eseményekben.

Bár külföldön Angela Merkel német kancellár és Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető is aggályosnak találta, hogy a távozó amerikai elnök szólásszabadságát korlátozva letiltották a közösségi médiáról, egyes kommentátorok szerint a Trump-hívők maguknak keresték a bajt.

„Sokan fantáziavilágban élnek, nem úgy tűnik, hogy felfognák, következményekkel jár, amit tesznek”

– mondta Eric Foner történész, a „Befejezetlen amerikai forradalom” című könyv szerzője.

Jenna Ryan texasi ingatlanügynök magánrepülővel érkezett Washingtonba.

„Betörjük az ablakokat... megostromoltuk a Capitoliumot, ez volt életem egyik legjobb napja” - mondta videójában, és azt üzente a médiának:

„mivel hazudnak rólunk, következő állomás az ő stúdióik”.

Néhány nappal később a Texasi Ingatlanszövetségtől elkezdték követelni működési engedélye bevonását. Ryan ezek után nyilatkozatot adott ki, és azt mondta: összetörte a szívét, hogy emberek haltak meg. Ryan esetében nem történt súlyosabb szankció, mert a szövetség azt mondta: nem tartoznak a joghatósága alá az ingatlantranzakción kívüli dolgok.

Jenny Cudd texasi virágárus arról írt, hogy betörtek Nancy Pelosi, a kongresszus Demokrata-párti elnöke irodájába. A Knot nevű esküvői alkalmazás ezek után kitiltotta vállalkozását az applikációból.

Több videó is megjelent arról, hogy nem hagyják a Trump-hívőket repülőre szállni. Két leszállított nő a szólásszabadsághoz való jogát emlegeti. A többi utas viszont ünnepli, hogy leszállítják őket, és azt mondják, hogy tűnjenek el.

Egy további videó szerint több utast fel sem engedtek egy másik járatra, mert kifejezték támogatásukat Trump iránt. Sarah Nelson, a 17 légitársaság utaskísérőit tömörítő legnagyobb szakszervezet (AFA-CWA) nemzetközi elnöke pedig a capitoliumi ostrom összes résztvevőjének repülési tilalmát követelte.

A mindkét oldalról bírált és Trumpot letiltó Twitter közben az elnök támogatói szerint „tisztogató akciót” hajtott végre, amikor „a személyes adatok visszaigazolásának elmulasztása” indokával republikánus figurák követőit tüntette el. Mike Pompeo külügyminiszter például azt mondta, hogy közel 20 ezer követőt veszített.

Sarah Buckabee Sanders volt fehérházi sajtófőnök azt állította, hogy 50 ezer követőt veszített el, és megjegyezte:

„a radikális baloldal és technológiai szövetségesei nem cenzúrázhatják és szoríthatják ki az amerikai népet. Ez nem Kína”

– írt a Twitteren, amely őt még nem tiltotta le.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×