INFORÁDIÓ 
2020. november 26. csütörtök
Virág

igor matovic

járvány

koronavírus

korlátozás

kormányellenes

tüntetés

pozsony

szlovákia

Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki párt elnöke televíziós vitára érkezik Pozsonyban 2020. március 1-jén, a szlovák parlamenti választások másnapján. A párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen.

„Matovič, a vírus!” – több ezren tüntettek Pozsonyban a bársonyos forradalom évfordulóján

A gyülekezési jog korlátozása ellenére mintegy tízezer ember gyűlt össze kedd este, az 1989. november 17-i bársonyos forradalom 31. évfordulóján Pozsony belvárosában, hogy a kormány és annak járványügyi megszorításai ellen tiltakozzon. A tömegben ezúttal megfértek egymás mellett a szovjet zászlót lobogtatók, az ellenzék baloldali és szélsőjobbos politikusai, valamint a Slovan Bratislava horogkeresztes futballhuligánjai is. A rendőrség könnygázt és gumilövedékeket vetett be a tüntetők ellen. Igor Matovič miniszterelnök szerint nincs miért szégyellenie magát a kormánynak.

November 17-e a szabadságért és a demokráciáért vívott harc ünnepnapja Szlovákiában. A bársonyos forradalom idején, 1989. november 17-e és december 29-e között lezajlott folyamat során Csehszlovákiában a hatalmat Csehszlovákia Kommunista Pártja viszonylag békés keretek között átadta az emberjogi mozgalomnak.

Jaroslav Naď, Szlovákia védelmi minisztere a keddi ünnepnap délelőttjén úgy nyilatkozott, hogy

a bársonyos forradalom évfordulója a tisztességes embereké, nem pedig a fasisztáké, a szélsőségeseké vagy a kommunistáké.

A tárcavezető azt mondta, hogy azoknak az embereknek köszönhetően, akik 1989-ben felléptek a kommunizmus ellen, most egy szabad és demokratikus országban élhetnek az emberek Szlovákiában. Egy olyan országban, ahol nem probléma kritizálni a kormányt, ahol mindenki szabadon kifejtheti a véleményét. Délután pedig a miniszter által említett csoportok ki is fejtették.

Pozsony belvárosában a délutáni órákban több helyen gyülekezni kezdtek a tüntetők, annak ellenére, hogy az érvényben lévő veszélyhelyzetben ezt nem tehették volna. A tömeg azonban egyre csak gyarapodott. Négy órára megtelt az elnöki palota előtti Hodža tér tiltakozókkal. A tér egyik sarkában szovjet zászlót lobogtatók gyülekeztek, a másikban szélsőjobboldali politikusok szónoklatai hangzottak el, akikhez a Slovan Bratislava futballhuligánjai is csatlakoztak. Ők korábban a főpályaudvar előtt verődtek össze, ahonnan a kormányhivatal elé vonultak. Itt

mécsesekből kiraktak egy horogkeresztet, majd sörösüvegekkel, petárdákkal dobálták meg a védőkordon mögé felsorakozott rendőrosztagot. A rendőrök könnygázzal fújták le a rendbontókat.

A kormányhivatal épülete előtt lovasrendőrök is felsorakoztak. A tüntetők gyakorlatilag megbénították a belváros közlekedését.

„Matovič, a vírus!” – ilyen, és ehhez hasonló jelszavakat skandált a tömeg. A tüntetők egyike fasiszta szociopatának nevezte a miniszterelnököt, és azt kiabálta, hogy a kormányfőnek börtönben a helye. Voltak azonban olyanok is, akik visszafogottabban nyilatkoztak. „Nem akarok semmi különöset. Nem kívánom a kormány bukását, csak annyit szeretnék, hogy végre kezdjenek el gondolkodni. Hogy az óvintézkedések átgondoltak legyenek, és ne ilyen kaotikusak” – mondta egy tüntető.

Igor Matovič miniszterelnök szerint

a keddi nap és 1989 üzenete ébresztő kell, hogy legyen a szlovák polgárok számára.

„Ébresztő, hogy november 17-ének üzenetét és értékeit folyamatosan védelmeznünk kell, és elmagyarázni azt gyermekeinknek. Hogy megértsék: a szabadság felelősség nélkül, csak a szabadság illúziója, s mindez csak anarchiához vezet, ahogy most azt az utcákon masírozó bakancsosok be is mutatják” – fogalmazott a miniszterelnök.

Matovič hangsúlyozta, kormányának nincs miért szégyellenie magát, mert pontosan azt teszik, amit az embereknek ígértek a választások előtt – a legalsóbb szintektől kezdve megtisztítják Szlovákiát a maffiától.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó hang

„Matovič, a vírus!” – több ezren tüntettek Pozsonyban
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018