eur:
393.74
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Emmanuel Macron francia elnök telefonon beszél Ferenc pápával a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2020. április 21-én. A felek megvitatták a legszegényebb országok adósságának esetleges elengedését vagy átütemezését, mivel a koronavírus-járvány miatt ezek az ország még nehezebb helyzetbe kerülnek.
Nyitókép: MTI/AP/AFP pool/Ludovic Marin

Alkotmányellenes lehet a francia parlament működése

Franciaországban a kormány megkezdte az egyeztetéseket a szakmai érdekeltekkel, a helyi döntéshozókkal és az ellenzéki pártokkal a kijárási korlátozások május 11-én esedékes fokozatos feloldásának részleteiről.

Az ellenzékben lévő francia republikánus képviselők megelégelték, hogy a parlament véleményük szerint jogsértően, vagy egyenesen alkotmánysértően működik, és nyílt levélben követelték, hogy álljon vissza normálisabb működésre. Így hétfőtől nagyobb, de még így sem teljes létszámmal működik a törvényhozás.

Március 19. óta az 577 honatyából mindössze kéttucatnyian, 24-en vettek részt az üléseken, ők szavazták meg a költségvetési módosítást is. A francia törvényhozás két háza lényegében "leszűkített formában" működik, amiről a két ház elnöke állapodott meg, és ami azt jelenti, hogy a nyolc frakció három-három képviselője vehet részt a benyújtott különböző törvénytervezetek vitáján. A szenátus szintén leszűkített formában ülésezik, a 348 honatya közül a héten 60-an lehetnek jelen. Az intézkedést azt követően hozták meg, hogy több képviselő is megfertőződött - tette hozzá a tudósító.

Április 27-től annyi a változás, hogy 75 honatya vehet részt az üléseken az 577-ből - mondta S. Ráduly János. Kedden arról dönthetnek, hogy hogyan, milyen információtechnológiai eszközök, mobiltelefonos alkalmazások bevetésével fogják követni a koronavírusos betegeket.

A törvény-, sőt alkotmányellenességre figyelmeztet hetek óta Nicolas Baverez liberális publicista,

szerinte ez a leszűkített forma teljesen önkényes, a jogállamisággal ellentétes működési forma,

annál is inkább, mert ebben a formában költségvetést is módosítottak. Ráadásul a kormánypárti képviselők körében is erős az elégedetlenség a kabinet egyes intézkedéseivel kapcsolatban, de ez a jelenlegi működés mellett nem tud megmutatkozni.

Baverez azt is súlyosnak nevezte, hogy a francia igazságszolgáltatás gyakorlatilag önként felfüggesztette a tevékenységét, a bíróságok alig vagy egyáltalán nem működnek. Ez ügyben néhány napja három ügyvéd nyílt levelet tett közé, melyben élesen bírálták ezt a helyzetet.

Ami a koronavírus járványt illeti, Franciaországban folyamatosan csökken a halottak és a fertőzöttek száma. Vasárnap 242-en haltak meg az egy nappal korábbi 369-cel szemben, március elseje óta pedig összesen 22856-an haltak meg. Az igazolt fertőzöttek száma 124 575, a jelenleg is kórházban ápoltak száma 28 217. A francia hadsereg elővigyázatosságból klorokint vásárolt Kínától.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×