eur:
394.49
usd:
370.06
bux:
65336.21
2024. április 23. kedd Béla
Szájmaszkos nő vág át Prága üres Fő terén 2020. március 16-án. A cseh kormány országos vesztegzárat rendelt el a március 16. és 24. közötti időszakra a koronavírus terjedésének megakadályozásáért, valamint lezáratott 21 észak-morvaországi települést. A csehországi fertőzöttek száma jelenleg 298.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Vesztegzár alatt Csehország, 21 településen se ki, se be

Országos vesztegzárat rendelt el a cseh kormány hétfőtől március 24-ig – jelentette be Andrej Babiš cseh miniszterelnök a kormány rendkívüli ülése után. Az embereknek csak a legszükségesebb időre szabad elhagyniuk otthonaikat. Munkába járás, gyors bevásárlás, gyógyszer vásárlás, postai ügyintézés, közeli hozzátartozó ápolása és hasonló elfogadható indokból engedélyezett a mozgás.

A koronavírus terjedése legalább egy hétre megbénítja az életet egész Csehországban. Hatórás kormánytárgyalás után Andrej Babiš miniszterelnök bejelentette:

március 24-ig tilos a személyek szabad mozgása egész Csehország területén.

A rend fenntartása érdekében a cseh kormány igénybe veszi a rendőrséget, a katonaságot és a tűzoltóságot. A cseh higiénikusok hétfő reggel teljesen lezártak 21 települést az Olmützi kerületben, hogy elejét vegyék a COVID-19 terjedésének. A több tízezer lakost magába foglaló észak-morvaországi térségbe vezető utakat rendőrök őrzik. Csehországban ez az első eset, hogy egy nagyobb összefüggő térséget zártak le a hatóságok a járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

18 kisvárosból és 3 faluból nem léphet ki senki, be sem engednek senkit.

Adam Vojtěch egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy a fertőzöttek több mint ezer személlyel voltak kapcsolatban. A fertőzöttek és a velük érintkező személyek kötelezően 14 napos házi karanténba kerültek. A lezárt térségben tilos a települések közötti kapcsolat is.

A cseh lakosság mozgását hétfő óta a kormány által elrendelt országos vesztegzár is korlátozza. A rendelet szerint az emberek nem hagyhatják el lakásukat, és nem tartózkodhatnak közterületen, ami alól kivételt képez egyebek mellett, ha munkába vagy orvoshoz mennek, valamint élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodószereket vásárolnak be. További kivételt képez a közeli személyekről való gondoskodás is. A rendelet betartását a hatóságok ellenőrzik.

A munkáltatókat megértésre és megfelelő munkavégzési formák bevezetésre szólítja fel a kormány. Távmunkát, fizetett szabadságot, és más, a kollektív szerződésbe foglalt munkaügyi lehetőségek alkalmazását sürgette Andrej Babiš. A kormány a hivatalok nyitvatartási idejét hétfőre és szerdára, s csupán napi három órára korlátozta. Elrendelték, hogy a kerületek és városok jelöljenek ki iskolai objektumokat, amelyekben a biztonsági testületek, városi rendőrök és egészségügyi alkalmazottak gyermekeire felügyelnek.

Hétfő reggel Csehországban a hivatalos jelentés szerint 298 fertőzést mutattak ki. A laboratóriumi vizsgálatoknak mintegy 4500 személy vetette alá magát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×