eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Védőmaszkot viselő gyalogos a londoni Tower Bridge előtt 2020. március 12-én. Nagy-Britanniában tízre emelkedett a tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak száma.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Globális szigorítások a koronavírus elleni harcban

A COVID-19 járvány miatt egyre több ország kényszeríti izolációba polgárait vagy a beérkező külföldieket. Több ország már csak saját állampolgárait engedi belépni. Mindeközben Nagy-Britannia heteken belül többhónapos karanténba küldheti az időseket.

A különösen drámai napokat átélő Olaszország után Spanyolország és Franciaország is több millió ember mozgását korlátozta, és egy sor ország már egyáltalán nem enged belépni külföldi állampolgárt.

Olaszországban a halálesetek aránya egy nap alatt a negyedével ugrott meg és egy nap alatt 368-an haltak meg.

A spanyol kórházak csak a legsúlyosabb eseteket fogadják

A Spanyolországból tudósító BBC megrázó képeket mutatott be egy idős asszonyról, aki maszkot viselő gyerekei körében, a hétvégén elhunyt férjét siratta. A kórház nem volt hajlandó visszaengedni, mert azt mondták neki, még nem elég beteg és másnak kell a hely.

Madrid és Barcelona utcái kongtak az ürességtől. A spanyol halottak száma a 200-hoz közelített. Mindeközben Franciaországban bezárják a boltokat, éttermeket és szórakoztatóhelységeket és több millió embernek mondták azt, hogy dolgozzon otthonról. Ennek ellenére megtartották a helyhatósági választásokat.

Társadalmi távolságtartás

Az új típusú koronavírus-járvány miatt Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is folytatódtak a pánikvásárlások, miközben a kormányok próbálják csitítani a hangulatot.

Kezd bevonulni a szótárba a „társadalmi távolságtartás” kifejezés: egészségügyi szakértők erre szólítják fe a lakosságot, hogy fékezzék a vírus terjedését. Több ország betiltotta a tömegrendezvényeket és leállította sporteseményeket.

Szokatlan húsvéti mise várható a pápától

Emellett, a Vatikán be akarta záratni az olasz templomokat, bár Ferenc pápa tiltakozása nyomán azok egy része nyitva maradt.

A pápa hagyományos húsvéti miséjét – megdöbbentő módon – a hívők tömegei nélkül rendezik meg – közölte a Szentszék.

Ausztria közben hazahívta Nagy-Britanniából állampolgárait, megtiltotta, hogy öt főnél több ember találkozzon egyszerre és önkéntes karanténra szólította fel a lakosságot.

Ausztráliában vasárnap éjféltől, a belépő külföldieknek két hétre önkéntes karanténba kell vonulniuk, az óceánjáró hajókat pedig 30 napra kitiltják.

Az Egyesült Államok közben Nagy-Britanniára és Írországra is kiterjesztette az európai járatok berepülési tilalmát és immár a járvány korábbi epicentruma, Kína is 14 napos karanténba küldi a belépő utasokat, mert külföldről érkező fertőzöttek száma meghaladta a hazai fertőzések számát.

A britek pedig arra készülnek, hogy szintén betiltják a tömegrendezvényeket és akár négy hónapos karanténba küldhetik az időseket. A szigetország lakosait figyelmeztették: fogda vagy akár 1000 fontos bírság vár azokra, akik nem hajlandók a tesztre vagy karanténba vonulni, ha erre lenne szükség.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×