eur:
389.5
usd:
363.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Temelin, 2011. április 6.A Temelini Atomerőmű központi épülete és rajta a létesítmény neve látható cseh nyelven Dél-Csehországban. (MTI/EPA/Filip Singer) *** Local Caption *** 00000490025090  EPA/CZE / HO  EDITORIAL USE ONLY *** Local Caption *** 00000490025090
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Csehország is rákapcsol az atomenergiában

Új blokkal fog bővülni a csehországi Dukovanyban található atomerőmű – döntött a cseh kormány. A bővítés a tervek szerint 2029-ben kezdődik, és hét éven át tart majd. Andrej Babiš kormányfő a kabinet atomenergia bizottságának ülése után elmondta, az ország nem lehet meg atomenergia nélkül. A környezetvédő mozgalmak ugyanakkor ellenzik az új atomblokk építését.

Csehországban két atomerőmű üzemel: az egyik Temelínben, a másik a dél-morvaországi Dukovanyban. Az utóbbi, a paksi atomerőmű rokonának is nevezhető erőmű az öregebb, 32 évvel ezelőtt, 1987-ben helyezték üzembe. Négy szovjet gyártmányú reaktor termeli benne az áramot, melyek összteljesítménye 2040 megawatt. A két atomerőmű a cseh áramtermelés több mint egyharmadát adja.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök szerint az új blokk építőjét három éven belül kiválasztják.

Az atomerőműveket üzemeltető ČEZ villamosművek 2020 második felében fogja kiírni a versenypályázatot. Daniel Beneš, a ČEZ vezérigazgatója 140-160 milliárd koronára, vagyis mintegy 1800-2000 milliárd forintra becsüli az új energiablokk építési költségeit. Hozzátette, hogy pontos számadatokat csak az iparági szereplők versenyeztetését követően tud mondani. Korábbi értesülések szerint a blokk megépítése iránt hat társaság érdeklődik:

  • az orosz Roszatom,
  • a francia EDF,
  • a dél-koreai KHNP,
  • a kínai China General Nuclear Power,
  • az amerikai Westinghouse és
  • a francia-japán Areva-Mitsubishi Atmea.

A cseh kormány júliusban döntött az új energiablokkok építéséről, meggyőződésük szerint az ország gazdasága nem lehet meg atomenergia nélkül. A környezetvédelmi mozgalmak viszont ellenzik az új atomblokkok építését. A szomszédos Ausztria kormánya is az ellenzők közé tartozik. Bécs – ahogyan azt Paks II. esetében is jelezte – fel fog lépni az atomerőmű-építés ellen, amely az osztrák határtól alig 50 kilométerre történne.

A temelíni atomerőműhöz kapcsolódó hír, hogy hétfőn lekapcsolták az erőmű egyes blokkját, mert valószínűleg a külső hőmérséklet kilengései miatt rezegni kezdett a turbina. A reaktor összteljesítményét 30 százalékra csökkentették. Az üzemzavar állítólag nem befolyásolja a nukleáris biztonságot.

Štěpán Chalupa, a Megújuló Energiaforrások Kamarájának elnöke szerint a cseh kormány terve túl optimista a Dukovanyban tervezett bővítést illetően.

„Finnországban már tíz, Franciaországban nyolc évet késnek a reaktorépítéssel. Nem tudom, mi alapján gondolja a kormány, hogy Csehország, amely egyebek mellett eddig képtelen volt autópálya-hálózatának kiépítésére is, hét éven belül be tud fejezni egy ilyen bonyolult építkezést” – reagált Chalupa a kormányfő bejelentésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×