INFORÁDIÓ
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila

tudósítóink

sotheby’s

aukció

tulajdonosváltás

Dollármilliárdokért csapták le a patinás aukciósházat

Dollármilliárdokért csapták le a patinás aukciósházat

Több mint három és félmilliárd dollár – ennyiért kelt el a patinás aukciósház, a Sotheby’s, amelyet egy francia-izraeli telekomcézár vett meg. Ezzel a több száz éves vállalat néhány évtizedes részvénytársaság után ismét magánkézbe kerül.

"Először, másodszor, senki többet, harmadszor! 3,7 milliárd dollárért elkelt a Sotheby’s és immár a francia akcentussal beszélő úr a gazdája!"

A világ egyik legpatinásabb műkincs-aukciós háza, a 275 éves Sotheby’s az 55 éves Patrick Drahi személyében talált vevőre. A telekommunikációs üzletben utazó francia-izraeli üzletember Svájcban él és valószínűleg innen fogja irányítani új szerzeményét.

Az ügylet részeként a cég részvénytársaságból a Drahi család tulajdonába megy át az év végén, de csak akkor, ha a felügyelőszervek erre áldásukat adják.

„Megtiszteltetés, hogy a Sotheby’s igazgatótanácsa az én ajánlatomat fogadta el” – nyilatkozott meghatottan a vevő. „A Sotheby’s a világ egyik legelegánsabb és leginkább aspirációs márkája. A cég régi ügyfele és régi csodálója vagyok és most családommal együtt veszem meg” – tette hozzá.

Az aukciós világ másik nagyágyúja a Christie’s, amely az igazán drága művészeti kincsek árverezésében utazik, de a Sotheby’s-nek is sikerült levezényelnie néhány legendás aukciót. Náluk került kalapács alá például az angol demokrácia „koronaékszere”, a nemesi kiváltságokat és a polgári szabadságjogok kezdetét jelentő Magna Charta – csekély 21 millió dollárért. Ők büszkélkedhetnek továbbá azzal, hogy 2012-ben gazdát találtak Edvard Munch Sikoly című festményének – amelynek népszerűségét mutatja, hogy számtalan mém és a mobiltelefonokon küldözgetett emoji is készült belőle.

Patrick Drahi vagyonát közel 9 és félmilliárd dollárra becsülik. Ő volt az Amszterdamban tőzsdére vitt Altice telekom cég alapítója és többségi tulajdonosa. A vállalatot több kisebb cég felvásárlásával hozta létre, az Amerikában vásárolt egységeket később külön cégbe vitte át – jegyezte meg a Guardian című lap.

A Sotheby’s vezetése üdvözölte az ügyletet és úgy fogalmaztak, hogy a „flexibilis magántulajdoni környezetben” könnyebb lesz megvalósítani a cég növekedési terveit.

A 275 éves Sotheby’s-t közel 50 évvel a New York-i tőzsde létrejötte előtt alapította 1744-ben a ritka könyvekkel kereskedő londoni Samuel Baker. Az első aukción egy bizonyos Sir John Stanley könyvtárát értékesítették, 826 fontért, ami akkor hatalmas vagyonnal ért fel.

Egészen a 20. századig kellett várni, amíg Sotheby’s betört a műalkotások piacára. 1965-ben az Egyesült Államokba tette át székhelyét, felismerve az amerikai piac fontosságát. Az utóbbi 30 évet pedig részvénytársaságként élte meg, de most ismét családi kézbe kerül.

A Sotheby’s manapság már nemcsak műkincseket és könyveket, de borokat és drágaköveket is aukcióra visz. Emellett egy pénzügyi ága is van, amely műkincs-vásárlásban segédkezik és műkincsek ellenében nyújt hiteleket.

Kapcsolódó hang

Dollármilliárdokért csapták le a patinás aukciósházat
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018