eur:
394.99
usd:
365.94
bux:
65176.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Theresa May brit miniszterelnök televíziós nyilatkozata közben a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2019. március 20-án. May hivatalosan kezdeményezte az Európai Uniónál a brit EU-tagság március 29-én esedékes megszűnésének (Brexit) elhalasztását június 30-ig, miután a parlamenti alsóház az uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodást eddig kétszer is nagy többséggel elvetette.
Nyitókép: MTI/Chris J. Ratcliffe

Nyolc nap múlva brexit – hogy áll most Nagy-Britannia?

Szinte mindenkivel háborúban áll Theresa May a brexit kapcsán. A brit kormányfő hazája uniós kilépési dátumának halasztását kérte, míg otthon már a fejét követelik. Úgy tűnik két forgatókönyv maradt: a kaotikus kilépés vagy jön a csoda, és a brit parlament elfogadja May korábban elvetett válási egyezményét.

Papíron 8 nap és az Egyesült Királyság kilép az unióból, de May miniszterelnök még mindig azért harcol, hogy jobbról és balról is gyűlölt válási egyezményét elfogadtassa a brit törvényhozással. A miniszterelnök esti tévébeszédben személyes csalódottságának adott hangot, és a nézőket megszólítva azt mondta:

„biztos vagyok benne, hogy önöknek már nagyon elegük van. Én önökkel vagyok”.

Korábban, a parlamentben „köldöknézőnek” és avítt ügyrendi szabályokon vitázónak nevezte a képviselőket, akik szerinte túl sokáig voltak elfoglalva Európával a kórházak, iskolák és a bűnözés kérdése helyett. Mindezt sokan „mondjon le!” bekiabálásokkal „hálálták meg”.

May azért kért haladékot Brüsszeltől, mert az lehetővé tenné a „rendezett” brit kilépést az unióból. A távozáshoz szükséges törvények gyors elfogadására már nincs idő, így May a kilépési határidő június végére történő halasztását kérte az EU-tól.

Az egyre frusztráltabb unió viszont közölte:

akkor lehet szó a hosszabbításról, ha a brit parlament rábólint May alkujára.

Azaz, a csütörtökön indult uniós csúcs idejére még mindig nem derült ki, hogy képes-e a megosztott brit parlament döntést hozni, bár May számára reménysugár, hogy az uniós vezetők hajlandók a jövő héten egy rendkívüli csúcsot rendezni, hogy így lökjék át a célvonalon a briteket – világossá téve, hogy már nem reménykednek a brexit visszavonásában és egy második, esetleg erről döntő brit népszavazásban.

A brit parlamentben közben a pártérdekek továbbra is akadályozzák May alkujának elfogadását. A kormányfő Jeremy Corbynt, az ellenzéki Munkáspárt vezérét kérlelte, hogy segítsen. Corbynt azonban úgy tűnik jobban lázba hozza a lehetőség, hogy leválthatja Mayt, ha esetleg előrehozott választásokat tartanak. A munkáspárti főnök kivonult egy többpárti egyeztetésről, mivel a résztvevők között felfedezte a pártjából az ő brexitpolitikája miatt kilépett lázadókat.

Közben May belső, keményvonalas konzervatív ellenzéke arra játszik, hogy a káosz nyomán március 29-én vagy június 30-án megvalósul álma, a mások által kaotikusnak nevezett és azonnali vámtarifákat bevezető „kemény brexit”, amikor minden szálat elszakítanak az Európai Unióval.

Sokak szerint May és a vele szemben állók most azt várják, hogy a feszült utolsó pillanatokban ki hátrál meg.

Úgy tűnik, a brit kormányfő most csak annyit tehet, hogy a jövő hét elején még egyszer a parlament elé viszi a kilépési paktumot – ha ezúttal is elutasítják, akkor valószínűleg lemond és másra hagyja, hogy pár nap alatt kitalálja: mi is legyen a brexittel?

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×