eur:
392.98
usd:
366.61
bux:
66572.28
2024. április 25. csütörtök Márk
Round Rock, 2018. március 2.Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI páncélozott járműve a texasi robbantássorozat gyanúsítottja, Mark Anthony Conditt otthonánál a texasi Round Rock városban 2018. március 21-én. A 24 éves férfi 21-én hajnalban felrobbantotta magát, miközben a hatóságok megpróbálták őrizetbe venni őt Austinban, ahol március 2. óta négy csomagbomba robbant fel. A detonációkban két ember meghalt és négyen megsebesültek. (MTI/EPA/Stephen Spillman)
Nyitókép: MTI/EPA/Stephen Spillman

Lecsapott az FBI: vagy orosz diáklány, vagy szuperkém

Bűnösnek vallotta magát a külföldi ügynökként való szövetkezés vádjában az az orosz nő, aki az Egyesült Államokban konzervatív szervezeteken keresztül próbált kampányolni, hogy javítsák az USA és Oroszország viszonyát. Marija Butyina még Donald Trump fiával is találkozott.

A 30 éves Marija Butyina – Amerikában tanuló diákként – nem rejtegette nézeteit. Mobiltelefonja fedőlapján a félmeztelen Vlagyimir Putyin elnök volt látható, és a nő nyíltan bevallotta: az a célja, hogy javuljon a két ország viszonya. Erről előadásokat tartott a washingtoni Amerikai Egyetemen, egy orosz bárba járt. Azt sem titkolta, hogy el akarta érni, Donald Trump még elnökjelöltként találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Amerikai tanulmányai idején kapcsolatokat épített ki különböző konzervatív szervezetekben, így a befolyásos Fegyvertartók Szövetségében (NRA) és a Republikánus pártban is. Mivel Butyina kapcsolatban állt Alekszandr Trosin egykori kormánypárti politikussal, az Orosz Központi Bank alelnökével, ez elég volt ahhoz, hogy felkeltse az amerikai igazságügyminisztérium és az FBI figyelmét, és letartóztassák.

Trosint egyes médiumok a nő „kémfőnökének” nevezték, és Butyina ellen olyan vádakat fogalmaztak meg, hogy amerikaiak és oroszok szövetkezésével Donald Trump megválasztását akarta elérni, pénzt akart juttatni a Fegyvertartók Szövetségének, és puhítani akarta a Moszkvával szembeni amerikai külpolitikát. Az orosz illetékes Butyinához hasonlóan lelkes fegyvertartás-párti konzervatív, és többször is részt vett az amerikai fegyvertartó szervezet gyűlésein.

Butyina végül vádalkut kötött, és egy vádpontot ismert el, hogy „idegen ügynökként lépett fel”.

A New York Times megfogalmazása szerint ezzel „bevallotta, hogy nem csak személyes meggyőződése vezette”.

Butyina az alku részeként elismerte azt az amerikai hatóságok szemében bűncselekménynek minősülő vádat, hogy egy szervezett akció keretében próbált „nem hivatalos kommunikációs csatornákat létrehozni befolyásos amerikaiakkal” és meggyőzni őket arról, hogy Oroszország barát, és nem ellenség.

A nő például részt vett a fegyvertartó szövetség prominens tagja moszkvai útjainak szervezésében, tavaly pedig találkozókat hozott össze a hagyományos amerikai Nemzeti Imareggeli nevű rendezvényre látogató orosz delegációval. Az eseményen egyébként a liberális Kszenyija Szobcsak – a Vlagyimir Putyinnal szemben induló egyik orosz elnökjelölt is részt vett.

A vád szerint a nő jelentéseket írt amerikai tevékenységéről Trosinnak.

Az ügyészekkel való együttműködésért cserében Butyinára valószínűleg rövid – esetleg csak hat hónapos - börtönbüntetés és kitoloncolás vár rá.

A Times szerint ugyanakkor kérdéses, hogy a szövetségi hatóságok egy „szuperkémet” és nem egy egyszerűen Amerikában tanulni vágyó és meglehetősen konzervatív nézeteket valló fiatal nőt kapcsoltak volna le.

Nem állja meg a helyét, hogy egy a kémkedéshez csábítást és szexet bevető „vörös veréb” akadt volna horogra.

A lap megjegyzi azt is, hogy a hatóságoknak vissza kellett vonniuk néhány vádpontot, például azt, hogy Butyinának köze lett volna az orosz titkosszolgálatokhoz.

A helyzet kezelése azoknak a nézeteit erősíti, akik szerint azért láttak ellenséget a nőben, mert az idejét múlt „hidegháborús szemüvegen keresztül” szemlélték tevékenységét – teszi hozzá az amerikai lap. Az olvasói kommentekből ugyanakkor az derül ki, hogy sokan jogosnak tartják a nővel szembeni fellépést, mert egy „ellenséges hatalom” állampolgára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×