eur:
394.24
usd:
370.19
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A görög kormányfő vállalja a felelősséget a tragédiáért

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök bejelentette: vállalja a politikai felelősséget a Görögországot sújtó súlyos erdőtüzekért, amelyek a legfrissebb adatok szerint 87 ember életét követelték eddig. A kormányfő hasonló felelősségvállalásra szólította fel a kormányt is.

"Mindenekelőtt azért hívtam ma ide Önöket, hogy

teljes mértékben politikai felelősséget vállaljak ezért a tragédiáért a kabinet tagjai és a görög nép előtt"

- jelentette ki Ciprasz az erdőtüzek okainak és következményeinek elemzése céljából összehívott rendkívüli kabinetülésen. "Úgy vélem, hogy ez magától értetődő egy ország miniszterelnöke számára" - tette hozzá. A görög kormányfő felszólította a kabinet tagjait, hogy vállalják ők is a politikai felelősséget a történtekért.

Ciprasz azt követően szólalt meg az ügyben a nyilvánosság előtt, hogy az Új Demokrácia (ND) nevű jobbközép, legfőbb ellenzéki párt pénteken, a tragédia miatt elrendelt háromnapos nemzeti gyász lejárta után bírálta a kormány csütörtök esti sajtótájékoztatóját, amelyen - mint mondták - semmiféle bocsánatkérés nem hangzott el.

A csütörtök esti sajtótájékoztatón Níkosz Tószkasz görög polgári védelmi miniszter elmondta: komoly jelek utalnak arra, hogy gyújtogatás okozta a tűzvészt. A tárcavezető szerint azonban nem csak jelek, hanem bizonyítékok és tanúvallomások is alátámasztják a gyújtogatásra vonatkozó gyanút. Részletekkel azonban nem szolgált a nyomozásra tekintettel. A pénteki kabinetülésen Ciprasz éberségre szólított fel, mert - mint mondta - a gyújtogatók "újra lecsaphatnak".

Ciprasz szerint az erdőtüzek egyik legfőbb oka az illegális házépítés gyakorlata, amit - mint fogalmazott - az előző kormányok évtizedekig eltűrtek. Fogadkozott, hogy a kormány nemzeti tervet dolgoz ki e gyakorlat ellen, és fejleszti polgári védelmi szolgálatát annak érdekében, hogy "biztosítsa (...), hogy nem lesz több ilyen tragédia".

A tüzek nem aludtak ki teljesen, a pénteki nap folyamán továbbra is mintegy 300 tűzoltó és önkéntes vett részt az oltásban. A hatóságok közlése szerint eddig 3084 házat vizsgáltak meg az erdőtüzek sújtotta területeken, közülük 1543 lakhatatlanná vált.

Az áldozatok azonosítása folyamatban van. Sokuk a felismerhetetlenségig összeégett, őket az igazságügyi orvosszakértők a hozzátartozóktól kapott DNS-minták alapján próbálnak azonosítani. Az eltűntek pontos számára vonatkozó információkkal a hatóságok csak a vizsgálatok lezárultát követően fognak tudni szolgálni. Jelenleg annyit tudni, hogy "többtucatnyi" embert tartanak eltűntként nyilván.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×