eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Megfenyegette Európát az olasz kormányfő

"Ártani fogunk Európának" - ezzel fenyegetőzik Matteo Renzi olasz miniszterelnök, ha a többi EU-tagállam nem hajlandó segíteni és befogadni az Olaszországba érkezett bevándorlók egy részét. Az unió államai eddig arról a tervről sem tudtak megállapodni, hogy az idén Olaszországba érkezett összesen 57 ezer bevándorlóból 24 ezret más tagországok fogadjanak be.

Róma szerint más uniós tagállamoknak is be kell engedniük a Földközi-tengeren át érkezett migránsokat. Matteo Renzi olasz miniszterelnök elégedetlen azzal, hogy az EU-partnerek csak az Olaszországban menedékre talált emberek kevesebb, mint felének átvételéről tárgyalnának.

"Ez szinte provokációval ér fel" - mondta. "Nem szabad alábecsülni a válságot. Európa eddig nem adott kielégítő választ. Ha mégis a szolidaritás mellett dönt, az jó. Ha nem, akkor készen állunk a B-tervvel. De az elsősorban Európának árt majd" - mondta a kormányfő a Corriere della Sera olasz lapnak.

Azt, hogy mi is ez a terv, nem részletezte.

Renzi azután beszélt erről, hogy az olasz hatóságok rohamrendőröket vezényeltek a francia határhoz, miután a franciák visszafordítottak több száz bevándorlót.

Szombat éjszaka közel 200 migráns állította meg a forgalmat az olasz-francia határon, miután a franciák visszafordították őket. Olasz rohamrendőrök végül arra kényszerítették őket, hogy a határtól öt kilométerre fekvő Ventimiglia városba menjenek.

A bevándorlók ugyanakkor folytatták a tiltakozást: volt, akik plakátokat is készítettek és azokra azt írták, hogy "Szabadságot akarunk" és hogy "Nem megyünk vissza". Egy tiltakozó férfi a tengerbe vetette magát, de kimentették.

Az unió államai eddig arról a tervről sem tudtak megállapodni, hogy az idén Olaszországba érkezett összesen 57 ezer bevándorlóból 24 ezret más tagországok fogadjanak be.

Az EU belügyminiszterek hétfőn tanácskoznak a migráció kérdéséről a hónap végi uniós csúcs előtt. Miközben Magyarországon nemzeti konzultációt folytatnak a bevándorlásról és terrorizmusról, más EU-államok sem szívesen vennék le a terhet Olaszország vagy az újabban a bevándorlók által megcélzott Görögország válláról.

Renzi szerdán próbálja meggyőzni David Cameron brit miniszterelnököt - bár az idei brit választási kampányban a bevándorlás szigorítása volt az egyik fő téma és a britek még az Uniós dolgozók mozgását is korlátoznák.

Az Olaszországba érkezett migránsok nagy része tovább akar utazni Nagy-Britanniába, Németországba vagy Svédországba. A francia és az osztrák határon azonban azt tapasztalják, hogy vissza akarják fordítani őket.

"Nem normális, hogy a franciák így lezárják a határukat és hogy egy régiónak kell viselni a terhet" - panaszkodott a korábban említett Ventimiglia olasz város polgármestere.

A migránsokat segítő önkéntesek elmondták, hogy az osztrákok és a bevándorlók egyfajta pin-pongot játszanak. A dél-tiroli Bolzanóban a bevándorlók rendre felülnek az Ausztriába tartó vonatokra, az osztrákok pedig visszaküldik őket.

"Ha Európa nem segít, akkor egy másfajta Olaszországgal találja szembe magát" - mondta Angelino Alfano olasz belügyminiszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×